photo_verybig_1168954Изложбата на БТА “Родени свободни” посреща в областната администрация.

Изложбата на БТА “Родени свободни” гостува и на областната администрация в Ловеч, съобщиха от пресцентъра й. По покана на губернатора Милко Недялков до средата на март 29-те табла с възрожденски вестници отпреди 130 години ще могат да се видят и прочетат във фоайето на високата сграда.

Посетителите ще могат да се докоснат до вестниците на  Любен Каравелов “Свобода” и “Независимост”, на Христо Ботев – “Дума на българските емигранти”, “Будилник”, “Знаме”, на Георги С. Раковски – “Бранител”, “Бъдущност”, на Стефан Стамболов – “Нова България”.

“Струва си тази изложба да се види от всички родолюбци. В нея е съхранен дух, който ни е нужен всеки ден. Благодаря на БТА, Великотърновския университет и Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” за завладяващото представяне на историята”, заяви Недялков.

Цветен акцент на изложбата са карикатури, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и турски управници, цели държави и отношенията между тях. Стари снимки с изгледи от Букурещ, първите печатници и печатни преси на българските хъшове допълват експозицията, внасяйки в нея специфичния дух на времето. Сред уникалните документи е удостоверение за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество.
“Родени свободни” бе представена за пръв път в Ловеч в началото на февруари в художествената галерия “Вароша”.