Сега четете
"Родени свободни" гостува в Ловеч

"Родени свободни" гостува в Ловеч

photo_verybig_1168954Изложбата на БТА „Родени свободни“ посреща в областната администрация.

Изложбата на БТА „Родени свободни“ гостува и на областната администрация в Ловеч, съобщиха от пресцентъра й. По покана на губернатора Милко Недялков до средата на март 29-те табла с възрожденски вестници отпреди 130 години ще могат да се видят и прочетат във фоайето на високата сграда.

Посетителите ще могат да се докоснат до вестниците на  Любен Каравелов „Свобода“ и „Независимост“, на Христо Ботев – „Дума на българските емигранти“, „Будилник“, „Знаме“, на Георги С. Раковски – „Бранител“, „Бъдущност“, на Стефан Стамболов – „Нова България“.

„Струва си тази изложба да се види от всички родолюбци. В нея е съхранен дух, който ни е нужен всеки ден. Благодаря на БТА, Великотърновския университет и Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ за завладяващото представяне на историята“, заяви Недялков.

Вижте и

Цветен акцент на изложбата са карикатури, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и турски управници, цели държави и отношенията между тях. Стари снимки с изгледи от Букурещ, първите печатници и печатни преси на българските хъшове допълват експозицията, внасяйки в нея специфичния дух на времето. Сред уникалните документи е удостоверение за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество.
„Родени свободни“ бе представена за пръв път в Ловеч в началото на февруари в художествената галерия „Вароша“.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре