Сега четете
Евгени Димитров

Евгени Димитров

interview_3393Евгени Димитров е фотожурналист, завършил пресжурналистика в СУ „Св. Климент Охридски“ и собственик на фотографска агенция Булфото.

Започва да работи в пресата още през 1990 година, като е сред екипа, започнал вестник „Континент“, където е ученик на Шаварш Артин, по-късно участва в създаването и на „Новинар“ и „КЕШ“.

През 2000 година стартира с приятели агенция Булфото, която за този период зае лидерско място на пазара на фотоновини в България.

Ето какво споделя той за създаването на Булфото:

Не претендирам да съм открил велосипеда. Фотографски агенции е имало и преди БУЛФОТО, а и със сигурност ще възникват нови и след нас.

Всеки БГ фотограф на втората водка гради планове за основаване на фотографска агенция, а на сутринта отива на работа, и не прави нищо повече. Присъствал съм на много такива планове, които радват душата и само толкова.

При БУЛФОТО плановете съвпаднаха със силното активиране на проекти в българския Интернет в края на 90-те години. Колегата Валери Захов имаше тогава много атрактивен личен сайт, който беше добър пример, и всички вярвахме, че само да се пуснем в нета, и от само себе си ще тръгнат нещата. Казах идеята си на Явор Янков, който по това време разработваше един от първите интернет-магазини 911.bg, и с него композирахме някаква система, основана на доста сложна база данни.

Вижте и

После показахме нещата на уебдизайнера Александър Савов – Дулан, и той направи на пух и прах цялата функционалност на първоначалния проект, като го обърна повече към потребителя. Оттогава не сме сменяли дизайна, повече от 10 години стана, добавена е само интеграция с Фейсбук. Сигурно е вече поостарял, но все още работи, и всеки ден десетки медии взимат снимки от нас.

Първоначална помощ като пари не сме имали, и затова развитието на агенцията стана малко бавно, но са сметко на това пък стабилно. При старта помогнаха много Шаварш Артин и групата фотографи на вестник “Демокрация” Георги Георгиев – Джони, Рада Петкова и Крум Стоев. От Варна Любомир Бенковски – Бенджи даде ценната система за работа с външни автори, която ползват агенциите в чужбина, и така започнахме да градим мрежа. Без помощта на колегите-фоторепортери работата нямаше да стане.

Шефовете на фотоотдели на някои вестници също гледаха да ни лансират, но някои решиха, че изяждаме хляба на щатните фотографи и в първите години не ни гледаха с добро око. Но постепенно с течение на работата нещата влезнаха в релси и сега работим чудесно с колегите от почти всички медии, чуваме се всеки ден и координираме работата по събития за деня и нощта. Често се случва да поемаме късни и непривлекателни събития, за да може колегите от вестницитите, които са от сутринта на крак, да могат да се веснат и по домовете си за малко.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре