Десет, по-по най…

journalistСайтът Gulf Business представя някои от най-известните журналисти от цял свят, които са сформирали модела на световните новини, такъв какъвто го познаваме днес.

Журналистиката не е работа за хора които не издържат на стрес или се стремят с работата си  единствено да забогатеят.

Всеки репортер би ви го казал.

Въпреки това, не е трудно да се намерят смели и страстни журналисти, които са посветили целия си живот безотказно да излагат всички факти относно корупции, да правят репортажи за войни на живо, да разкриват политически и икономически скандали.

Макар че е невъзможно да се представят най-добрите журналисти в света просто в  един малък списък, тук са десетимата които са променили (и продължават да оказват влияние) света на новините и историята на професията.

Уолтър Кронкайт

Уолтър Кронкайт

Известен като “ човекът с най-високо доверие в Америка“, Уолтър Кронкайт е бивш водещ и главен редактор на програмата на CBS ‚‘‘Вечерни новини с Уолтър Кронкайт‘‘.
Като кореспондент на United Press по време на Втората световна война, той много успешно отразява процеса в Нюрнберг в Германия. След като става част от телевизионната мрежа CBS, той остава в съзнанието на много американци с начина по който отразява убийството на Джон Ф. Кенеди, битките за гражданските права, войната във Виетнам, кацането на Аполо на луната, смъртта на Джон Ленън и скандала Уотъргейт.

Считан за най-добрия професионалист в журналистиката свързана с предавания и новини по телевизията, той е известен със своя лозунг „Така стоят нещата“ в края на всяка програма. Той е носител на множество награди, за неговата автобиография от 1996г., за ‘‘Животът на един репортер‘‘, който е и бестселър. Той умира през 2009г. на 92 години.

Вероника Герин

kerin

Ирландската разследваща и безстрашна журналистка, убита от наркобарони през 1996г., когато е била само на 36 години, е вдъхновила два филма – един от които е с участието на Кейт Бланшет, една автобиография както и множество песни.

Прочута със своите експозета за лордовете на престъпността в Дъблин, Герин, която пишеше за вестник Sunday Independent e получавала няколко смъртни заплахи, и е била дори прострелвана в крака. Дори и след тези събития тя не се отказва и продължава своята работа.
Нейната внезапна смърт, която шокира целия народ, се смята че е довела до това ирландските власти да установят Бюрото за незаконно придобито имущество.
Оставяйки съпруг и и син, Герин е обявена за един от 50-те герои на борбата за свобода в световната преса от Международния Институт на Пресата.

Питър Дженингс

ABC SPORTS
Считан за един от най-изявените журналисти на Америка, Дженингс бе легендарният репортер, лице на извънредните новини и събития.
Той е бил в Берлин, когато Берлинската стена е била построена и разрушена, бил е постоянно в обхвата на движението за граждански права в САЩ и Южна Африка, както е и един от първите репортери отишли във Виетнам през 1960г. и е правил множество репортажи от Руската федерация.
На 31 декември 1999г., Дженингс поема цялото излъчване на ABC за посрещането на новото хилядолетие наречено ABC 2000 за 25 последователни часа което се е гледало от около 175 милиона зрители. Дженингс също е един от авторите на две книги, ‘‘Векът‘‘ и ‘‘В търсене на Америка‘‘.
Той почива през август 2005г. на 67 години, заради усложнения, причинени от рак на белите дробове.

Кейт Ади

Prince's Trust Celebrate Success Awards - Arrivals

Главния кореспондент на BBC се превръща в едно от най-известните лица в телевизията за правенето на репортажи свързани с войни и конфликти като Персийския Залив, бивша Югославия, Албания, Руанда, Китай и Сиера Леоне.
Ади, която се е присъединила към BBC през 1968г. започвайки работа в студиото на местно радио, става известна с репортажа за обсадата на Иранското Посолство в Лондон през 1980г.
„Аз никога не съм желаела да отида във военни зони“, заявява тя. „Никога не съм имала мисли за това. Това се случи просто като една част от моята работата“.
В момента водещ на програмата ‘‘От нашия кореспондент‘‘ по радио 4 на BBC, тя също е и автор на много книги, включително ‘’Добротата на Непознатите‘‘, ‘‘От Корсети до Камуфлаж‘‘, ‘‘Детето на никой‘‘ за животът на изоставените деца и ‘‘В опасност‘‘.

Ху Шули

Hu-shuli

Изброена сред 100-те най-влиятелни личности на списание Time през 2011г., китайската журналистка Ху Шули е считана за един от най-добрите журналисти в страната на контролираните медии.
Шули започва журналистическата си кариера като репортер за Китайския вестник Worker’s Daily през 1982 година. Тя продължава кариерата си с превръщането си в международен редактор и главен репортер на China Business Times, след което следва списание Caijing, бизнес публикуции през 1998 година. Световно призната за разследванията си на корупции и измами, тя създава нова медийна група, Caixin Media през 2009 г., където тя става и главен редактор.

Получила е многобройни международни награди за постиженията си и в момента е член на борда на Международната медийна фондация на жените, участва в Консултативния съвет на редакторите на Reuters и е регионален съветник на Международния център за журналисти.

Кристиан Аманпур

Christiane Amanpour, CNN's chief interna

Кристиан Аманпур е може би едно от най-популярните лица на съвременното време в Американските телевизионни новини, главен международен кореспондент на CNN и лице на глобалните събития за новите на ABC.

Аманпур започва кариерата си на журналист в CNN през 1983 г. като асистент и извървява пътя до работата си на международното ниво. Оттогава тя е правила репортажи от Ирак, Афганистан, Северна Корея, Палестинските територии, Иран, Судан, Пакистан, Сомалия, Руанда, Египет, Либия, Европа и САЩ.

Тя е интервюирала повечето от най-влиятелните лидери в света, включително и Муамар Кадафи в Либия както и Хосни Мубарак в Египет.

Получател на многобройни награди, Аманпур също така е член на борда на Комисията за защита на журналисти както и на Международната медийна фондация на жените.

Анна Политковская

A protester holds an portrait of Russian

Вижте и

Руската разследваща журналистка, известна с отразяването на злоупотребите с човешките права от страна на руското правителство в Чечня, бе убита през 2006г. пред дома си в Москва.

Родената в Ню Йорк Анна Политковская започва кариерата си като репортер за официалния вестник ‘‘Известия‘‘. По-късно през 1999г. тя се присъединява към вестника на опозицията ‘‘Новая газета‘‘ и скоро след това започва репортажите си за войната в Чечня.
Нейният безстрашен подход към репортажите си се смята за причината за нейното убийство, и шест години по-късно, разследванията все още продължават.

Робърт Фиск

fisk1
Английския журналист Робърт Фиск се отличава за това, че е един от малкото западни журналисти които са интервюирали най-издирвания човек в света, Осама Бин Ладен и то три пъти.
Един арабски говорител, Фиск работи като кореспондент в Близкия Изток за вестник Independent и е базиран в Ливан в продължение на повече от 30 години. Преди това е работил за вестник The Times.
Неговият обхват на конфликтите на войната между Иран и Ирак, гражданските войни в Ливан и Алжир, първата и втората война в Персийския залив са го довели до множеството получени награди. Фиск също е написал няколко книги, посветени на Близкия изток и Ирландия.

Хънтър Стоктън Томпсън

images
Смятан за бащата на „Гонзо журналистиката“, стил на писане, където репортерът наистина е част от историята, Томпсън въплъщава презрителния, непочтителен репортер, който се вълнувва да унизи един мощен гигант – в неговия случай, Ричард Никсън.

Авторът на книги като‘‘Страх и ненавист‘‘, Томпсън започва като обикновен репортер, преди да създаде стила Гонзо.  Томпсън, който е работил основно за списание Rolling Stone, се самоубива на 67 годишна възраст, но е увековечен за пионер на „новата журналистика“.

Сами Ал Хадж

SamiAlHajj

Суданския журналист и фото-репортер е работил за Al Jazeera, когато е бил задържан на границата между Пакистан и Афганистан през 2001 година. Той е бил заключен за повече от шест години във военния затвор на САЩ в Гуантанамо, Куба, обвинен във връзки с Ал-Кайда.

Ал Хадж, който е бил изпратен да отразява войната на САЩ срещу талибаните, е бил пребиван и разпитван повече от 130 пъти в затвора и протестира неуморно за пречиненото му там.

Най-накрая той е освободен през 2008 година и се присъедява отново към Al Jazeera, където ръководи програмите на канала за обществената свобода и правата на човека.

Източник: gulfbusiness.com

Превод специално за Любословие.БГ: Петя Василева

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре