Сега четете
БНТ обясни подробно защо спря сигналът от мача

БНТ обясни подробно защо спря сигналът от мача

Българската национална телевизия реагира учудващо бързо и адекватно на PR-кризата, свързана със срива в картината по време на мача между Белгия и Панама, по-рано днес.

Още минути след възстановяването на картината от медиата обясниха ситуацията чрез водещия Ивайло Ангелов, както и чрез съобщения в сайта на БНТ и страницата им в социалната мрежа. Отново там, преди минути от екипа на телевизията дадоха отговори на повечето въпроси, изникнали в социалните мрежи след прекъсването.

Ето какво гласи специалният пост на държавната телевизия:

ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ:
Защо изчезна сигналът от мача между Белгия и Панама?

Във връзка със спирането на сигнала по време на срещата между Белгия и Панама възникнаха редица въпроси от зрители и потребители в социалните мрежи. Обобщихме най-важните от тях и им отговаряме, за да задоволим максимално обществения интерес.

Защо изчезна сигналът от мача?

Българската национална телевизия получава сигнала по сателит, през няколко трасета. След поредица от технически конференции и списък от изисквания на носителите на тв правата за турнира, екипът на БНТ заяви повече от едно трасе, за да има резервен вариант, в случай че сигналът пропадне в едно от тях.
Тъй като всички варианти за приемане на сигнала на територията на България са по сателит, екипът и зрителите на националната телевизия се оказаха потърпевши от разразилата се буря в столицата.

Какво направихте, за да се върне бързо картината?

Още на първата минута от сриването на сигнала техническите екипи потърсиха възможност да настроят приемателите ръчно, избягвайки облаците над столицата. Паралелно с това екипът от редактори, репортери и водещи се зае да осигури точна и навременна информация и съдържание за живото предаване. Затова Българската национална телевизия иска да благодари специално на гостите в “Трето полувреме” Христо Янев и Иво Иванов, които също помогнаха в критичната ситуация.

Защо в България картината се срина, а чуждите телевизии излъчваха без проблем?

Отговорът е прост – по това време единствено в столицата неблагоприятните метеорологични условия възпрепятстваха приемането на сигнала от Русия. Стихията затрудни движението в различни краища на София; наводнени бяха подлези, метростанции и търговски центрове. Подобна буря нямаше в останалите държави, излъчващи първенството. Затова е възможно приемането на сигнал от интернет или чрез други канали, докато по БНТ нямаше картина от Сочи.

Как е възможно да няма картина от мача, а да включите на живо репортера Валерия Видева от Русия?

Причината за това е в различните начини за получаване на картина. Сигналът, съдържащ официалното съдържание от FIFA, се получава по сателит. Репортерите на БНТ в Русия са оборудвани със специална техника, която предава сигнала по интернет. Както и по отношение на сателитните връзки, така и по отношение на интернет свързаността, телевизията работи с няколко доставчици. Целта е една – да има резервен вариант и да се минимизират рисковете от срив в картината.

Не можехте ли да излъчвате картина от друга телевизия или от интернет?

Вижте и

За съжаление, Българската национална телевизия няма как да смени официалния сигнал с кадри от друга телевизия, излъчваща Мондиала. Причина за това са лицензионни рестрикции.
По същата причина не бе възможно да сменим липсващата картина със стрийминг от чужд сайт. Освен всичко друго – това е и компромис с качеството, който екипът ни не може да си позволи.

Защо не подсигурихте козирки и заслони за фензоните?

Българската национална телевизия не организира нито една от фензоните, излъчващи мачове от световното първенство по футбол. В този смисъл не можем да поемем отговорност за преживяването на посетителите там.

Щеше ли да се случи нещо подобно, ако друга българска телевизия излъчваше мачовете?

Ситуацията със срива в картината не е свързана с даден канал, техническото обезпечаване или екипа, който се занимава с прякото предаване. Няма как да обсъждаме тази хипотеза по две причини:

1. В случая се касае за форсмажорна ситуация, причинена от бурята в столицата.
2. Единствено Българската национална телевизия има права за излъчване на Мондиал 2018 на територията на страната.

Както по-рано стана ясно – техническата подготовка за Мондиала е започнала месеци преди старта му. По време на почти половинчасовото прекъсване Ивайло Ангелов коментираше случващото се в Сочи с бившия треньор на ЦСКА Христо Янев и писателя и журналист Иво Иванов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре