Сега четете
Бялото братство посреща Слънчевата Нова година

Бялото братство посреща Слънчевата Нова година

panevritmiya-19-08-2010Слънчевата Нова година посрещнаха днес, по десетилетна традиция на най-магичното място в Рила, последователите на Учителя Петър Дънов. Край 7-те езера, облечени в бели дрехи, те играят паневритмия – танцът, в който се съчетават ритъм, музика, движение и мисъл. Ангелите нямат петна по дрехите си, затова внимавайте да сте като тях, предупреждавал Петър Дънов.

На разсъмване на 19 август хората от Бялото братство посрещат слънцето на Молитвения връх, за да се настроят за най-красивата част – Голямата паневритмия  край петото езеро Махбур, познато повече като Бъбрека.

И тази година 40-50 пловдивчани ще танцуват в бяло  в магическите кръгове заедно с братя и сестри от  САЩ, Русия,  Англия, Швейцария, Португалия, Италия, дори от остров Тасмания. Очакват се около 1100 души да оформят внушителните пет кръга.

„Светъл ден!“ си казват взаимно неколкостотин души в бели одежди, преди да се понесат в танц. Плавни движения, красива музика край  величави върхове – трудно може да си представи човек по-внушителна гледка. Сякаш ангели  танцуват край езерото.

Ритуалът включва движения, музика и стихове. Музикантите се разполагат в центъра на кръга. Включените музикални инструменти също не са ограничени, но с предимство се използва цигулката. Според последователите целта на танца е постигане на хармония с природата, Бог и Вселената. Играе се в кръг, а танцуващите обикалят в посока, обратна на часовниковата стрелка.

 

gallery_3345_4_194312

Паневритмията има три дяла. Първият съдържа 28 упражнения, вторият се нарича „Слънчеви лъчи“, а третият – „Пентаграм“. Запознатите с тази духовна наука разглеждат паневритмията като духовна практика, повлияваща благотворно физическото и духовното здраве чрез създаване на пълноценна връзка между силите на Духа, душата и тялото на човека. Тази практика е средство за самоусъвършенстване, разширение на съзнанието и придобиване на добродетели.

Красивият циркус на Седемте езера е смятан от Учителя за гръбнак на Балканския полуостров и енергиен център на света. Самият Дънов, чието учение проповядва любов, мъдрост и истина, е една от най-уважаваните фигури по света.

Ритуалът паневритмия е кулминация на Лятната духовна академия, която събира дъновисти от цял свят,  обяснява пловдивчанинът Живко Стоилов, преподавател по йога. Той участва в красивия танц на езерата над две десетилетия, съобщава „Марица“.

Дъновистите вярват, че изгревът на 19 август има магическа сила. Според тях човек, срещнал първите лъчи на слънцето в този ден високо в планината, се зарежда с енергия и здраве за следващите 12 месеца.

Вижте и

Paneurhythmy Петър Дънов, наричан от последователите си Учителя или Беинсá Дунó, е основател на религиозно-философско учение, което се самоопределя като „езотерично християнство“ и окултизъм и което е смятано от българската държава за религиозно и е регистрирано от Дирекцията по вероизповеданията като отделно вероизповедание. Това учение в България е известно под името дъновизъм, а последователите му – дъновисти.

Братството е начин на живот, учение, етика за тези хора. Във века на технологиите и битката за оцеляване звучи невероятно да изповядваш живот в хармония с космичните закони, любов към ближния. Това прави преживяването на 7-те езера незабравимо духовно преживяване.

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре