Сега четете
Белият дом не допусна на брифинг водещи медии

Белият дом не допусна на брифинг водещи медии

Журналистите на световно известни медии като „Ню Йорк таймс“ и Би Би Си не бяха допуснати в петък до редовния брифинг на Белия дом и това предизвика остри протести от редакциите и журналистически сдружения.

Решението на пресслужбата се възприема като ескалация на конфликта между администрацията на президента Доналд Тръмп и част от медиите в страната.

Говорителят Шон Спайсър е организирал т.нар. прес пул – формат, в който извън камерите се говори с тесен кръг журналисти, а те се предполага, че преразказват на останалите. На него са били поканени репортери от агенции като „Асошиейтед прес“, „Ройтерс“, „Блумбърг“, Агенция „Франс прес“ и „Хърст“. Към тях са добавени колегите им от NBC News, CBS News и ABC News, както и консервативни издания като Washington Times, America One и Breitbart News Network.

Но представители на имена като New York Times, CNN, Politico, Los Angeles Times, BuzzFeed News и британската BBC не са били поканени. От „Блумбърг“ казват, че научили за изключването на колегите им в последния момент. От „Асошиейтед прес“ са отказали да влязат в залата, когато научили кого Спайсър е изолирал.

Недопуснатите журналисти са били върнати буквално от вратата на офиса на говорителя. „Никога не се е случвало нищо подобно в Белия дом в дългата ни история да отразяваме няколко администрации от различни партии, написа изпълнителният директор на New York Times Дийн Бакет.“Блумбърг“ разпространи снимка, на която се вижда колко празна се е оказала залата за пресконференции на Белия дом в петък.

Дийн Бакет протестира и напомни, че „свободният достъп на медиите до прозрачно правителство очевидно е от национален интерес“.

От Асоциацията на журналистите, акредитирани в Белия дом, протестираха, призоваха присъствалите журналисти да споделят информацията си с изолираните и заявиха,че ръководството ще обсъди ситуацията с представители на президентската администрация.

White House Correspondents’ Association STRONGLY PROTESTS against press being blocked from press briefing. @whca

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре