„Великденски мотиви" представят в Балабановата къща

Media-63873-picИзложба с великденска украса от България, Чехия и Словакия на тема: „Великденски мотиви“ ще бъде организирана в Балабановата къща в Стария град на 3 април.

Замисълът на изложбата е на чехословашкия клуб „Т. Г. Масарик“ в града, на сдружението „Чехи, словаци и приятели“ и на ОИ „Старинен Пловдив“. Ще бъдат представени основно три акцента от традиционна великденска украса за трите страни – великденски картички, някои типични за великденската трапеза кулинарни изделия и рисувани яйца.

Изложбата ще бъде открита на 07.04.2015 г. от 16 ч. в присъствието и на официални гости.

Посетителите на експозицията ще видят прекрасни образци на великденски картички от миналото столетие. Във време, каквото е нашето, когато виртуалното общуване превзе общественото и лично просранство на хората, ще се върнем към вълнението от получена картичака по пощата, с надписан плик и залепена марка. И децата ни ще разберат, че в миналото, дори до скоро, хората са се поздравявали с картички, а не със кратки sms-и или имейли. А сега тези карсиви и изрисувани картички са част от колекцията на Държавен архив Пловдив или на часни колекции.

Празникът на Възкресението е немислим без характерните за трапезата на всички християнски народи боядисани и рисувани яйца, както и на дребни сладки, обредни хлябове и козунаци.

Вижте и

В деня на откриването на изложбата ще бъде направена демонстрация на боядисване и рисуване на яйца и месене на обреден великденски хляб. Във велкденската работилничка ще се включат деца от ЦДГ“Щурче“ от 10 до 12 ч., а представител от Хлебната къща в Пловдив ще им покаже как се меси обреден хляб. След обяд работилничката ще бъде оживена от ученици от СОУ“Св.св. Кирил и Методий“ и студенти-бохемисти, на които ще изписват зиписват яйца с восъчни техники.

Дата: 30.03.2015 21:47 Източник: www.gustonews.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре