Сега четете
Ердоган: Народът показа волята си с гласуването на парламентарните избори на 14 май

Ердоган: Народът показа волята си с гласуването на парламентарните избори на 14 май

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че народът е показал волята си с начина, по който е гласувал на парламентарните избори на 14 май. Това написа държавният глава в акаунта си в Туитър.

На 14 май нашият народ действително изрази волята си, като Републиканският алианс получи повечето места в парламента – 323 депутатски места (от общо 600 – бел. авт.), посочи Ердоган.

Надявам се, че на 28 май (на втория тур от президентските изори – бел. авт.) ще приключим изборите с подкрепата на нашия любим народ, като съберем рекорден брой гласове. Бих искал да помоля всички мои братя и сестри да отидат до урните на 28 май, написа турският президент.

На първия тур от президентските избори действащият турски президент Реджеп Тайип Ердоган събра 49,24 процента от гласовете, а основният му съперник, кандидатът на опозиционния Национален алианс Кемал Кълъчдароглу, получи 45,07 на сто от гласовете, информира миналата седмица Висшата избирателна комисия.

Третият кандидат за президент Синан Оган отпадна от президентската надпревара с 5,17 процента от гласовете.

За победа на първи тур кандидатът трябваше да спечели 50 процента плюс един глас. На 28 май в Турция ще се състои втори кръг на президентските избори.

Вижте и

През уикенда Ердоган посети Адъяман, Кахраманмараш, Хатай и Газиантеп – четири от 11-те южни окръзи, които бяха тежко засегнати от унищожителните земетресения на 6 февруари, отнели живота на над 50 000 души. Той бе придружен от лидера на Партията на националистическото действие (ПНД) Девлет Бахчели и от председателя на Партията на новото благоденствие (ПНД) Фатих Ербакан.

Държавният глава обяви, че правителството ще предаде първите нови жилища на пострадалите от земетресенията през октомври или ноември, като подчерта, че основен приоритет за него ще бъде възстановяването на пострадалите от земетресението райони, ако спечели президентските избори на 28 май.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре