Сега четете
САЩ стават първата голяма риболовна нация

САЩ стават първата голяма риболовна нация

Съединените щати станаха първата голяма риболовна нация, ратифицирала споразумение за намаляване на субсидиите, допринасящи за свръхулова, съобщи Ройтерс, позовавайки се на ръководителя на Световната търговска организация (СТО).

164-те членове на търговската организация постигнаха сделка миналата година, която има за цел да намали милиарди долари вредни субсидии които се използват за насърчаване на улова.

За да влезе в сила споразумението трябва две трети от страните да го ратифицират, но към момента това са направили шепа по-малки държави. САЩ го ратифицираха във вторник, написа в „Туитър“ генералният директор на СТО Нгози Оконджо-Ивеала.

„Надявам се, че и други ще последват примера. Нека го направим до MC13!“, каза Оконджо-Ивеала, имайки предвид следващата голяма конференция на търговския надзор през 2024 г., където ще бъдат обсъдени неуредени части от сделката.

Вижте и

„Горди сме, че сме сред първите членове на СТО, приели това споразумение, което е първото многостранно търговско споразумение с екологична устойчивост в основата си“, заяви търговският представител на САЩ Катрин Тай в изявление по имейл.

Глобалните субсидии се оценяват на 35,4 милиарда долара, според проучване от 2019 г., публикувано в „Марин полиси“ (Marine Policy). Първите пет страни и икономически съюзи даващи най-много са Китай, ЕС, Съединените щати, Южна Корея и Япония, се казва в него, въпреки че не всички от тях се считат за „вредни“ и попадат в обхвата на сделката на СТО.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре