Сега четете
Бачковският манастир хлопва мандалото. Дължи 20 000 лв. за ток

Бачковският манастир хлопва мандалото. Дължи 20 000 лв. за ток

Бачковският манастир затваря врати заради неплатена сметка от 20 000 лева за месец януари. Причината за колосалната сума е това, че църквите и манастирите у нас плащат промишлен ток.

Светият Синод поиска с декларация до Комисията по енергийно и водно регулиране те да плащат ток като битови потребители. Оттам отговориха, че към настоящия момент няма законова възможност църквите и манастирите да минат автоматично на битов ток, съобщи Нова телевизия.

Оттук нататък монасите ще пестят, като реално почти затварят манастира – централният храм няма да се ползва, външни посетители няма да се допускат.

„На първо място беше спряно посрещането на поклонници в Светата обител, тъй като голяма част от тези помещения няма как да бъдат отоплени. Богослужението в централния храм беше прекратено и службите се водят в един от параклисите”, обясни епископ Сионий, игумен на Бачковския и Троянския манастир.

Вижте и

„Една трета от канцелариите бяха затворени, а служителите събрани в една стая по трима-четирима. Социалният дом е напълно затворен. Кухнята също беше ограничена и премина на газ.

Генералното решение, според мен, е напълно законово допустимо. Ние искаме токът за храмовете и манастирите да бъде ток за битови нужди, а не за промишлени”, заяви епископ Сионий.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
1
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре