Сега четете
Ще платят ли всички българи за фалита на КТБ?

Ще платят ли всички българи за фалита на КТБ?

mariq-kapon-pravitelstvoto-se-provali-s-chlenstvo-ni-v-shengen-24840Интервю с Сашо Диков, журналист, Мария Капон, лидер на Единна народна партия, Валери Димитров, специалист по банково дело /резюме/-

Тема: Ще платят ли всички българи за фалита на КТБ? Къде са изчезналите пари, кой е виновен за източването им, проспа ли БНБ ситуацията в КТБ?  Резюме: Изумен съм от наглостта на Иван Искров, който няма грам усещане за вина. Освен това говори глупости, тъй като се оказа, че никакви чували с пари не са теглени. Той мълчеше за действията на акционерите в банката. Прокуратурата отново стана за смях, като арестува четирима души по едни обвинения, а след това ги промени, каза в „Здравей, България” журналистът Сашо Диков относно случващото се с Корпоративна търговска банка.

По думите му много въпроси за останали без отговор. Според икономистът и лидер на Единната народна партия Мария Капон големият проблем е, че ограбените вече не се интересуват кой ги е ограбил. Видно е, че държавата не може да ни пази от нищо, каза тя. По думите й е важно какво се прави в създалата се ситуация и да се отговори на няколко въпроса – имало ли е камери в банката. След като някой твърди, че са изнасяни пари с чували трябва да има камери, каза тя. Капон попита и къде са сървърите на банката.

Има електронен регистър и всеки един лист за всеки един кредит се вкарва в него, допълни тя. По думите й фактите на Иван Искров куцат и той трябва да се опре на факти, а не да излиза с листче. Възможно е парите на хората да бъдат върнати в целия им размер, ако законът бъде променен. Но това е един прецедент, който обезсмисля Закона за гарантиране на влоговете и за банковата несъстоятелност, каза от своя страна проф. Валери Димитров, специалист по банково дело.

Вижте и

Той уточни, че банка в несъстоятелност може да бъда купена от друга банка и новия инвеститор да си изплати влоговете. Според експертът не е разумно да се защитават всички вложители. Влоговете над 100 000 евро не трябва да се гарантират. Правилата са установени в закона, допълни той. Политиците да седнат на масата и да видят какви са загубите за икономиката, както и какво ще се случи за тези добри фирми, призова Капон. Според нея ако трябва да има някакво законодателство, това трябва да са поправки в настоящето законодателство. Политиците трябва да създават дългосрочност и хората да бъдат мотивирани и да знаят, че при криза едно законодателство ще действа, допълни още тя. По думите на проф. Димитров няма нужда от специален закон, с извънреден закон не може да се решава един казус. За всяка ли банка, която фалира, ще пишем нов закон?, попита той. Според него банката е била една политически протежирана финансова пирамида.
Нова телевизия „Здравей, България”

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре