Сега четете
С едноминутно мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта на жертвите на Холокоста

С едноминутно мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта на жертвите на Холокоста

С едноминутно мълчание и ставане на крака депутатите почетоха паметта на жертвите на Холокоста. Заседанието на Народното събрание (НС) започна с декларации от парламентарни групи по повод на Международния ден в памет на жертвите от Холокоста.

През 2005 г. ООН обявява 27 януари за Ден за възпоменание на паметта на жертвите на Холокоста, отбеляза председателят на Народното събрание Вежди Рашидов в началото на пленарното заседание. Над 6 млн. евреи, днес едва ли можем да си представим ужаса, който тези хора са преживяли в лагерите, отбеляза той. Масовото унищожение надхвърля човешката способност за разбиране, коментира Рашидов.

През тази година отбелязваме 80 години от спасяването на българските евреи, посочи още председателят на Народното събрание. Той отбеляза, че днес изразяваме почитта си към тези български депутати, начело със заместник-председателя на НС Димитър Пешев, които в условията на война и под заплаха за личната си сигурност и политическа съдба, застават открито срещу натиска за депортирането на българските евреи. Благодарение на техните усилия, както и на категоричната позиция на България и на Българската православна църква, цар Борис Трети се съобразява с обществения натиск и отказва депортирането на около 50 хиляди евреи към лагерите на смъртта, припомни Рашидов.

Вижте и

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре