Две салати от руски произход украсяват обичайно новогодишните трапези в постсъветското пространство – “Шуба”, включваща херинга и цвекло, и картофената салата “Оливие” (позната у нас като “руска”, б. пр.). Множество ресторанти в Киев обаче са ги премахнали от менютата – заради войната.
Тетяна Митрофанова, собственичка на гостилницата “За два заека” в историческия център на украинската столица, изобщо не се колебае: десет месеца след нашествието на руската армия тези ястия нямат място на масата.
“Трябва да обърнем страницата”, обобщава 58-годишната жена, седнала на едно от канапетата в своя ресторант, където организира новогодишна вечер с концерт чак до сутринта.
“Това ще е за мен първа година без салати “Оливие” и “Шуба”, добавя ресторантьорката, която смята да поднесе вместо тях традиционни киевски гозби, например пълнен костур.
Кулинарните аспекти на родолюбието в Украйна се развиха особено силно след 2014 г., когато Крим бе анексиран от Москва, а после с подкрепа от Русия започна и въоръжено въстание в Донбас, Източна Украйна.
Руското нашествие, започнало на 24 февруари по заповед на Владимир Путин, на свой ред пришпори украинския гастрономичен патриотизъм, който стигна върха си през юли – Украйна издейства ЮНЕСКО да впише в своя списък на застрашеното нематериално културно наследство “културата на борша” – супа, за чиято родина се обявява и Русия.
Една победа на Украйна в тази “война за борша”.