Сега четете
16,9 милиона дози ваксина срещу Ковид-19 в Румъния от началото на ваксинацията

16,9 милиона дози ваксина срещу Ковид-19 в Румъния от началото на ваксинацията

Две години след началото на ваксинационната кампания срещу Ковид-19 в Румъния в страната вече са поставени над 16,9 милиона дози ваксина.

На 27 декември 2020 г. в Румъния започна имунизация срещу новия коронавирус, след като през пролетта на същата година беше обявено извънредно положение заради пандемията COVID-19, напомня агенцията.

По данни на министерството на здравеопазването до 25 декември 2022 г. в страната са поставени общо 16 903 644 дози ваксина, а 8 129 452 души са с пълна схема.

От началото на пандемията е потвърдено, че повече от 3,3 милиона души в Румъния са се заразили с новия коронавирус.

До момента са обработени 13 676 704 RT-PCR теста и 12 344 428 бързи антигенни теста.

До 26 декември 67 374 души, диагностицирани с SARS-CoV-2, са починали в страната. Последните данни на Националния институт за обществено здраве показват, че от началото на пандемията досега 86,5 процента от всички смъртни случаи са при хора над 60 години; 54,7 процента от смъртните случаи са при мъже; 93,7 процента от починалите са имали поне едно съпътстващо заболяване.

За целите на кампанията за имунизация беше създаден Национален координационен комитет за дейностите по ваксинация срещу SARS-CoV-2, ръководен от военния лекар Валериу Георгица.

Първи беше ваксиниран медицинският персонал в първите отделения, където се лекуваха пациенти, заразени с новия коронавирус. Първият човек в Румъния, ваксиниран срещу COVID-19, е медицинската сестра в Националния институт по инфекциозни болести „Матей Балш“ в Букурещ Михаела Ангел.

Стратегията за ваксинация включваше три етапа: медицински и социални работници; рисково население и ключови работници; общо население. Третият етап започна през март миналата година.

На 2 юни 2021 г. започна и етапът на ваксинация за възрастовата група 12-15 години.

Вижте и

Министърът на здравеопазването Александру Рафила заяви наскоро, че Румъния вече разполага с достатъчно количество ваксина, адаптирана към новите щамове на коронавируса – BA 4 и BA 5. Всички хора, които са преминали пълната ваксинационна схема и са на възраст над 12 години, могат да получат този серум. Препоръката е за хора над 65 години и за хора с хронични заболявания.

Ваксинацията не е задължителна и може да бъде извършена в кабинета на семейния лекар или в центровете за ваксинация.

Ваксината за Омикрон на Пфайзер, адаптирана към новите щамове на коронавируса, може да се прилага едновременно или през определен интервал от време с други ваксини от Националната програма за ваксинация, включително противогрипната ваксина.

Ваксината може да се прилага най-малко три месеца след последната доза ваксина COVID-19, т.е. най-малко три месеца след последната доза от схемата за първична ваксинация или най-малко три месеца след бустерна доза.

Към 25 декември 2022 г. в Румъния са потвърдени 9 804 случая с варианта Омикрон.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
1
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре