Сега четете
Война заради закон за детските ясли

Война заради закон за детските ясли

Внесен от депутати на различни партии проект с промени в закона за предучилищното и училищното образование разпали война с цяло съсловие – медицинските сестри и ръководствата на детските ясли.

Проектът предвижда самостоятелните ясли да спрат да съществуват в настоящия си вид и да преминат от здравното към просветното министерство с идеята това да повиши грижите за децата. Специално ще бъдат обучавани и педагози, които да се занимават с децата на тази възраст. В последните дни законопроектът се използва в социалните мрежи като повод за отправяне на обвинения между засегнатите групи – медицински сестри, педагози и родители, което навежда на мисълта, че няма да бъде приет.

Законопроектът е внесен от Елисавета Белобрадова и е подкрепен от депутати от различни партии като Красимир Вълчев от ГЕРБ, Николай Денков от ПП и други депутати с цел да се демонстрира консенсус, че темата е важна. Оказа се обаче, че медицинските сестри не са съгласни да не бъдат единствените специалисти в яслите и да бъдат изместени от педагози. В социалните мрежи те твърдят, че в тази възраст детето има нужда предимно от здравно обгрижване. „Ако детето получи гърч например, как ще се справи с това една учителка“, питат те.

От своя страна, педагозите твърдят, че детето има нужда от комбинирана грижа в този етап от развитието си. „Кое налага до детето да има медицинска сестра във всеки един момент“, питат учители. Те посочват също, че и без това медицинските сестри в момента са дефицитни.

Вижте и

Вносителите считат, че акцентът върху медицинските грижи в яслите не отчита в пълна степен интересите децата и не дава  възможност за индивидуален подход. В системата на предучилищното образование се следва по-добра философия, считат вносителите. В момента не съществуват и императивни изисквания за квалификацията на медицинския персонал на яслите, се изтъква в мотивите. Предстои законът да се гледа на първо четене в образователната комисия, но оттам отсега загатват, че той трябва да бъде кардинално променен, ако искат да бъде приет.

Стела Стоянова, Любослоие.БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре