Сега четете
БАН създаде „вкусна карта“ на диалект

БАН създаде „вкусна карта“ на диалект

Готвили ли сте някога крофли? Или зетьова манджа? Бг гурмето, твърде далечно от Европа, оживява на една карта, създадена от БАН, която съчетава кулинария и познаване на диалектите у нас.

Докато бяхме „под карантино“, както пеят македонските ни съседи, социалните мрежи се препълниха с рецепти за всякакви кулинарни шедьоври. И неочаквано принудата да стоиш по-дълго у дома превърна готвенето в една много търсена ниша.

Картата на БАН дойде точно след този момент. Тя е с рецепти от отделни български населени места, придружени със запис на съответния диалект. Рецептите са написани и на книжовен български, но по този начин човек може да си достави удоволствието и да приготви вкусни и необичайни неща, както и да чуе как са ги произнасяли нашите прабаби. Да научи, че в родния ни език има двайсет различни думи за пръжки. И да види, че и като говор, и като кухня не се различаваме много със съседите си от Северна Македония.

Идеята е това да бъде уникално и лингвистично изследване на диалектите на българската езикова територия, които в момента са около 140, и кулинарно преживяване, казва ръководителят на екипа доц. Ана Кочева. На картата всяко място, от което има публикувани рецепти, е отбелязано с гърненце. Ако човек кликне с мишката върху него, може да види както рецептата, така и да пусне видеофайла, на който баба с носия ще му разясни на автентичен диалект, от който понякога може и да не разбере нищо, как да си приготви „зетьова манджа“ например. Нищо страшно за зетя, не са гъби – по-скоро приличат на яйца по панагюрски. Първата експедиция на екипа била в Троянско.

От кулинарната карта става ясно и кои са ястията, които подсилват естествения имунитет на българина. Има много региони, в които готвят с чесън, а пък за банския чомлек се носели легенди, че той може да прогони чумата. Като се има предвид, че той се прави с много прясно месо и зеленчуци, както и с неизменния чесън, хората наистина вероятно са вярвали, че той може да подсили имунитета. В Гумощник специално за екипа приготвили „сватбарско жито“ с много подправки, което преди това не било отбелязвано в изследванията, а там по традиция се поднася не на погребения, а при радостни поводи – сватби, кръщения, дори и на някогашните войнишки изпращания. Който го е опитал, твърди, че надминава вкуса на крем брюле. И действително съдържа и плодове, и много здравословни съставки, които направо го правят любим десерт за вегани.

Езиковедите са правили проучвания и в Северна Македония, и в Банат. Ако искате да разберете какво се разбира под „крофли“ и „пита с джумерки“, може да кликнете върху гърненцето, обозначаващо Банат. Публикуваме някои от рецептите, които бихте могли да опитате, в разбираем вид.

Кефал плакия

Продукти: кромид лук (1 кг.), пресни узрели домати (1,5 кг.), моркови (2 бр.), пресни чушки (2 бр.), кефал (1-2 бр.), кисели краставички, сухи люти чушки (1-2 бр.), бахар, черен пипер на зърна, дафинов лист, олио или зехтин (около 150 гр.), сол, захар (2 с. л.) за сервирането: пресен джоджен, пресни люти чушки (1-2 бр.)

Начин на приготвяне: Лукът се нарязва на едро, към него се прибавят белените нарязани и намачкани домати, нарязаните на кубчета моркови и нарязаните на по-едри парчета чушки. Слага се сол на вкус, захар, бахар, дафинов лист и черен пипер. Сместа се разбърква с олио или зехтин. Предварително се изчиства кефалът, отсранява се главата и опашката му, нарязва се на 2-3 парчета и се осолява. Част от приготвената зеленчукова смес се разстила в тава. Отгоре се нарежда нарязаната на парчета риба, като предварително всяко парче се овалва в брашно. Прибавя се останалата част от зеленчуковата смес, така че да се покрият парчетата риба. Отгоре се нареждат киселите краставички, нарязани на кръгчета. Слагат се и 1-2 сухи люти чушки. Ястието се пече 45 мин. на фурна, без да се покрива с фолио. Сервира се с пресен джоджен и 1-2 пресни люти чушки.

 

Вижте и

Горно Драглище:

Чеснало

Продукти: бяло брашно, мая, сол, вода (хладка), олио; свинско месо (кървавица), мазнина, може и свинска мас.

Начин на приготвяне: В брашното се прави кладенче. Добавят се солта и маята. Постепенно се изсипва хладката вода, като се внимава маята да не се пресече. Замесеното тесто се оставя да втаса. След като е готово, се премесва. Процедурата се повтаря още два пъти. След третото втасване се изсипва в тава с нагорещена мазнина, полива се с малко олио и се слага да се пече. Свинското месо се изпържва в мазнината. Изпеченото чеснало се начупва, потапя се в мазнината от месото и се подрежда по краищата на тава, като в средата се оставя празно място. В него се изсипва запърженото месо, а с останалата част от мазнината се полива чесналото.

Стела Стоянова, Любословие.бг

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре