Сега четете
Иван Дерменджиев: В момента българската граница изглежда много по-добре от момента, в който я намерих

Иван Дерменджиев: В момента българската граница изглежда много по-добре от момента, в който я намерих

В момента българската граница изглежда много по-добре от момента, в който я намерих, заяви служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев при изслушването му в парламента относно предприетите мерки по охрана на границата и справянето с потока от нелегални имигранти.

Той посочи, че мигрантският натиск тази година е в пъти по-висок, а предотвратените опити за проникване на границата през тази година до 9 ноември 2022 г. са на 143 477 лица. За цялата 2021 г. са 40 хиляди, посочи министърът за сравнение.

„При целия този огромен натиск българската полиция се справя много добре с него, но, за съжаление, нашите гранични полицаи пазят с телата и плащат с телата си цената на това, че границата не е добре технически обезпечена“, коментира Демерджиев. Той посочи, че са предприели всички мерки, така че техниката да помага на граничните полицаи и да ги пази, „така че не те да станат мишени и прегради с телата си“.

Демерджиев посочи, че осъзнавайки сериозността на проблема, първото нещо, което е направил като министър, е да посети границата и то точно в района на Елхово. Той посочи, че този акт не е бил случаен, а е оценен рискът от завишения мигрантския поток. Тенденцията, за съжаление, ще бъде към увеличаване на този поток – непрестанен, вместо намаляване и отпадане на натиска, коментира вътрешният министър. Той посочи, че са направили анализ на необходимите мерки по границата и се е оказало, че те са много.

Като един от проблемите Иван Демерджиев посочи намаления щат на „Гранична полиция“ – за последните десет години с около 1300 човека. По думите му, това води до извънреден труд от други структури на МВР и включване на военнослужещи в охраната на границата, но тези хора, които идват, не познават проблемите на границата както граничните полицаи, не познават района, ползват други тактики, обучени са по друг начин. Много по-рано в годините е трябвало да бъде оценен този проблем и да бъде попълнен щатът на „Гранична полиция“, коментира служебният министър. Той посочи, че са предложили увеличаване на щата с 1260 човека.

Констатира се липса на автомобили, каза още Иван Демерджиев и добави, че са стартирали обществени поръчки. Той обърна внимание, че част от наличните автомобили са абсолютно непригодни да обслужват района покрай границата, който е изключително тежък. Демерджиев отбеляза също, че пътищата в 30-километровата зона са в ужасно състояние. Това наложи да поддържаме работилница на място в Елхово, в която да се отремонтират автомобилите, които се чупеха и се чупят, добави вътрешният министър. Той посочи, че са предприели и ремонт на тези пътища. Вече са ремонтирани 43 км в района на отговорност на ГПУ „Резово“, 11 км в района на ГПУ „Малко Търново“, 6 км в района на ГПУ „Елхово“. В момента се извършват ремонти на ГПУ „Средец“ и ГПУ „Свиленград“, допълни Демерджиев.

Служебният вътрешен министър посочи и липсата на техническо обезпечаване. Където има добро техническо обезпечаване зад оградата, с шест пъти по-малко жива сила се постига по-добър ефект при опазването на границата, коментира той. От около 250 км оградно съоръжение на около 150 има допълнително техническо обезпечаване, уточни Демерджиев. Той посочи, че са предприели действия за осигуряване на такова обезпечаване, поискали са помощ от Европейската комисия и такава им е отпусната в спешен порядък – за текуща поддръжка на автомобилна техника, на хеликоптери, на сензори и осигуряване на гориво. Сумите ще постъпят в началото на идната година, информира той.

Вижте и

Министър Демерджиев посочи още, че са изградени контролно-пропускателни пунктове след 30-километровата зона, така че да не бъде допускана миграция във вътрешността на страната. Той отбеляза, че всички налични дронове, които е имало в полицията и армията, са били мобилизирани и включени поетапно в охраната на границата. Включването на дронове на нас ни помага в две посоки – от една страна, да следим движението на незаконно проникнали мигранти, от друга – да следим действията на нашите гранични полицаи, коментира вътрешният министър. Включихме и много често използваме хеликоптерите на „Гранична полиция“, обезпечили сме ги с гориво, с необходимите екипажи и резервни части, допълни той.

Изслушването на вътрешния министър беше поискано от „БСП за България“. Кристиан Вигенин от левицата посочи, че това изслушване назрява отдавна, а трагичният инцидент с българския полицай на границата го е ускорило. „Не го поискахме това изслушване, за да Ви искаме оставката, може и това да се случи, разбира се, в разговора, но вярваме, че има смисъл да навлезем малко по-сериозно по отношение на проблемите, свързани с охраната на българската граница и справянето с потока от нелегални имигранти“, коментира той.

Източник БТА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре