Сега четете
Кризите изискват България да има редовно правителство, заяви президентът Румен Радев

Кризите изискват България да има редовно правителство, заяви президентът Румен Радев

Докато преди кризите бяха на прага на дома ни, те вече са вътре – и социална, и икономическа, криза в сигурността, само на километри от нас бушува война, повишен миграционен и бежански натиск. Това изисква България да има редовно правителство, което да поеме важни решения, решения с дългосрочен хоризонт и да има подкрепа от устойчиво парламентарно мнозинство.

Това каза президентът Румен Радев на консултациите с представителите на „Възраждане“ като добави, че това изисква усилията на всички.

Държавният глава провежда консултации с парламентарните сили в 48-ото Народно събрание съгласно Конституцията, преди да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. Президентът вече разговаря с ГЕРБ-СДС, „Продължаваме Промяната“ и ДПС, а днес се среща с четвъртата по големина парламентарна група в новия парламент „Възраждане“.

На срещата Румен Радев посочи, че освен съставянето на редовно правителство, пред парламента седят важни задачи, свързани със законотворческата дейност, бюджета, Плана за възстановявяне и устойчивост и приемане на закони, които да подпомогнат по-бързото овладяване на инфлацията, попълването на редица конституционно установени органи, които работят с непълен състав или с изтекъл мандат.

Вижте и

Президентът поздрави „Възраждане“ с постигнатия резултат, които са за втори път в парламента след сформирането на партията. Той добави, че очакванията са за конструктивно отношение към задачите и дневния ред на парламента. На срещата президентът очаква да се чуе позицията на „Възраждане“  за приоритетите в работата на парламента, на какъв етап е диалогът между партиите за сформиране на кабинет, какви са техните приоритети и виждания, около които може да се конституира устойчиво мнозинство и какъв е диалогът им с другите политически сили в парламента за съставяне на правителство. Очаква също да се чуе дали „Възраждане“ биха подкрепили първия мандат и при какви условия, като Радев добави, че не говори за втори или трети, защото за него е още рано, преди да бъдат изчерпани възможностите за първия мандат.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре