Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път…
Специалисти от канадския Институт за изследване на здравето на населението са установили, че пиенето на бира увеличава значително риска от хеморагичен инсулт.
За целите на изследването експертите са проучили хранителните навици на 26 000 души.
Резултатите показват, че алкохолът като цяло повишава риска от мозъчен кръвоизлив с 50 процента. Тази цифра обаче се различава в зависимост от вида на консумирания алкохол. Пет алкохолни напитки месечно увеличават вероятността от исхемичен инсулт с 29 процента, а от хеморагичен инсулт – със 76 процента. Пет дози алкохол се равняват, например, на пет шота водка или две халби и половина бира.
Според изследователите бирата е най-вредната алкохолна напитка за мозъка. Консумацията й увеличава риска от исхемичен инсулт с 21 процента и от хеморагичен инсулт със 73 процента.
Виното, от друга страна, не оказва влияние върху мозъчните функции и здравето на органа като цяло. Въпреки това учените подчертават, че алкохолът, независимо от вида му, трябва да се консумира в ограничени количества.
Специалистите напомнят, че има два вида инсулт – хеморагичен, който е по-рядък, но с по-висока смъртност, и исхемичен.
Хеморагичният инсулт се причинява от разкъсване на мозъчна аневризма или изтичане на кръв от отслабен мозъчен съд. Исхемичен инсулт настъпва, когато кръвоносен съд, пренасящ кръв към мозъка, се запуши от тромб (съсирек). Високото кръвно налягане е най-важният рисков фактор за този вид мозъчен удар.
Каква е вашата реакция?
Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път през 1844 г. в гр. Смирна (дн. Измир). С него е поставено началото на българския периодичен печат. На 1 април 2013-та година, 169 години след началото на първото издание на списание „Любословие”, поставяме началото на неговото онлайн издание