Сега четете
Специалността „Фармация“ в СУ отбеляза 10-годишнината от създаването си

Специалността „Фармация“ в СУ отбеляза 10-годишнината от създаването си

Десетата годишнина от създаването на специалността „Фармация“ във Факултета по химия и фармация на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ беше тържествено отбелязана, съобщи пресцентърът на висшето училище.

На събитието присъстваха представители на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, на Националната здравно-осигурителна каса и Изпълнителната агенция по лекарствата, на Българския фармацевтичен съюз, на Медицинските университети в София, Пловдив, Варна и Плевен, на Българската генерична фармацевтична асоциация, на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България, на Сдружението на американските фармацевтични производители и на холдинговата компания „ДАНСОН“, на Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, преподаватели, студенти.

Деканът на Факултета по химия и фармация на СУ чл.-кор. проф. Тони Спасов поздрави присъстващите в залата и благодари на гостите, уважили празника. Той уточни, че този ден е празник не само на Факултета по химия и фармация, но и на цялата фармацевтична общност и на всички, свързани с нея.

Проф. Спасов се върна в годините назад и припомни, че когато преди десет години са започнали да изграждат нещо ново, са били убедени, че са способни да го вършат на добро ниво и че са в състояние да се включат в общността на фармацевтите. В своето слово той проследи стъпките по създаването на специалността и развитието на факултета след създаването й.

Деканът на Факултета по химия и фармация разказа за научноизследователската дейност и за развитието му през изминалите десет години. Проф. Спасов посочи, че образователната програма е обогатена след създаването на специалността „Фармация“, както и кадровият състав на факултета. Той изтъкна, че преподаването в специалността се осъществява и с помощта на Биологическия, Медицинския и Физическия факултет на Софийския университет, както и на колеги от хуманитарни факултети. Проф. Спасов каза, че около 360 студенти се обучават в специалността „Фармация“, а през последните пет години са се дипломирали 258 магистър-фармацевти. Той обърна внимание и на успешната реализация на завършилите специалността.

Деканът на факултета говори и за учебния процес на специалността и за практиките. Той акцентира и върху материалната база, в която се обучават студентите, като обърна специално внимание на новите лаборатории и на апаратурата.

Проф. Спасов подчерта високото качество на обучението, на кариерния център, на връзката между обучението и бизнеса, и на сътрудничеството на факултета с другите фармацевтични факултети и с фармацевтичната общност. Той отбеляза също успехите и получените награди от студентите от специалността. В словото си деканът акцентира и върху научната дейност на факултета, като посочи, че има около 120 публикации годишно, като една трета от тях са с определено фармацевтична насоченост.

Вижте и

Приветствено слово произнесе и магистър-фармацевтът Стефания Гайдарова – първият записан студент в специалността „Фармация“ във Факултета по химия и фармация, настоящ докторант към Катедрата по технология на лекарствените форми и асистент във факултета.

Жоро Шопов, получил през 2021 г. една от годишните стипендии на Българския фармацевтичен съюз за студенти по фармация, също поздрави колегите си за празника от името на завършващия курс фармацевти.

Започна и двудневната Трета национална студентска конференция по фармацевтични и химични науки. На нея над 120 участници, членове на научни колективи, включително и от чужбина, ще представят над 30 доклада и 60 постера. Ще има и над 12 фирмени презентации. Изданието е посветено на десетгодишнината от началото на обучението в специалността „Фармация“ в СУ.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре