В почти всеки дом лукът е най-важният продукт в повечето ястия. Много хора знаят, че в процеса на готвене понякога е полезно да се използва обвивката, която насища с витамини и придава апетитен цвят на супите.
Полезните свойства на луковата обвивка я направиха особено популярна и широко използвана в народната медицина. Много терапевтични ефекти на този продукт са получили научно обосновка и потвърждение за ефективност.
Днес ще говорим за състава, вредата и ползите от луковата кора, както и за използването на продукта за различни цели.
Луковата обелка е добър източник на витамини: групи В, С, Е, РР, каротин, фибри, серни съединения, фруктани, антиоксиданта кверцетин и други флавоноиди.
Серните съединения в състава на люспите на лука подобряват притока на кръв и лекуват сърдечно-съдовата система. А фруктаните действат като пребиотици, тоест селективно стимулират растежа и дейността на полезните бактерии, които обитават дебелото черво. За лечебната сила на кверцетина – малко по-късно.
Наличен е и голям брой микроелементи от периодичната таблица: калций, фосфор, магнезий, йод и много други.
Лечебни ефекти
Такова разнообразие от полезни вещества обяснява ползите от люспите от лук и отварата от него при профилактиката и лечението на ракови заболявания. Други терапевтични ефекти:
слабително;
тонизиращ ефект;
холеретичен;
анестетик;
спазмолитично;
отхрачващо средство;
противораково;
антисептик и др.
Отвара от лучена люспа върши отлична работа за премахване на натриевите и хлоридните соли от организма, което има положителен ефект върху състоянието на хората със заболявания на сърдечно-съдовата система.
Съединенията, съдържащи се в обвивката на лука, ще помогнат и на тези, които редовно страдат от болки в долните крайници след тежък работен ден. Основната причина за такава болка са солните отлагания.
Основна съставка в люспите е кверцетинът, класифициран като витамин от доста голяма група Р (включва около 150 биофлавоноида).
Обелката на лука има предимно антиалергичен и антихистаминов ефект. Препоръчва, тъй като е профилактично средство срещу инсулт, инфаркт и кръвни съсиреци. Облекчава депресията и нервното напрежение.
Лекарите провеждат редица изследвания върху кверцетина с цел отключване на неговия терапевтичен потенциал, по-специално противораковия ефект върху тялото.
Много внимание се отделя на люспите от главите лук като отлично средство за стимулиране на имунната система. Със сигурност многократно сте чували фразата: „Яжте лук и чесън – и не се страхувате от никакъв грип.“ В твърдението има елемент на истина.
Лечебните свойства на луковата обвивка не свършват дотук. Може да се отбележи добър ефект върху следните групи пациенти:
страдащи от алергии;
астматици;
диабетици;
с бъбречни заболявания (нефрит и др.);
с хемороиди (продуктът се използва за вани и лосиони);
проблеми с пикочната система (включително цистит);
със стоматит и други инфекции на устната кухина;
с гъбични кожни лезии и мазоли.
Ползи за жените
Освен това за жените ползите от люспите са аналгетичният ефект по време на менструация, намаляване на интензивността на симптомите на предменструалния синдром и менопаузата.
Ефективността на обелките е доказана и при аменорея (липса на менструация при жени в репродуктивна възраст).
Отвара от люспата има чудесен ефект върху скалпа, подхранва и подобрява физическите характеристики на всеки косъм.