Сега четете
Туризмът е акцент в поредното издание на „Български гласове за Европа“ във В. Търново

Туризмът е акцент в поредното издание на „Български гласове за Европа“ във В. Търново

Конференцията „Български гласове за Европа: туризмът – предизвикателства и възможности“ откриха евродепутатите Ева Майдел, Цветелина Пенкова, Петър Витанов и генералният директор на БТА Кирил Вълчев, който модерира дискусията във Велико Търново. Приветствие към участниците  отправи областният управител на Велико Търново Людмила Илиева.

В дискусията  се включиха хора с опит и идеи: директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, преподавателят във Великотърновския университет проф. Пламен Павлов, директорът на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов, директорът на дирекция „Култура, туризъм и международни дейности“ в Община Велико Търново Нелина Църова, председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново Петър Стефанов, Галин Попов, основател на Клуб „ТАМ“, Георги Димитров, секретар на Туристическо дружество “Трапезица – 1902“, управителят на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ Борислав Йорданов. Интересни гледни точки представиха преподавателят  от Стопанската академия “Д. А. Ценов“ в Свищов Стефан Проданов, който е основател на Групата за исторически възстановки „Първи Италийски легион“, както и Олга Манчева, преподавател в катедра „Туризъм“ към Стопанския факултет на Великотърновския университет, която е ръководител на проект по който, младите хора откриват интересните и непознати български места и забележителности.

Пандемията засегна силно туризма в света, в Европа и България. Но бе и възможност българите да пътуват повече из България и да (пре)откриват интересните и непознати кътчета. Споделеният опит, проблемите, перспективите, решенията за българския туризъм в сложните времена  бяха  акценти в дискусията.

темите на дискусията се откроиха още: Съхраненото културно-историческо наследство на България – едно от най-големите богатства. Предизвикателствата пред музеите и пред организаторите на фестивали и културни събития. Работата с туроператорите, груповият и индивуален туризъм.Националните и европейски регулации.Проблемите пред хотелиерите и ресторантьорите и възможните решения в пандемичната ситуация.Идеите на неправителствения сектор за развитието на туризма – иновации и опит.Бъдещето на историческите възстановки у нас и мястото им в европейския календар.Бъдещите кадри в туризма – образование и практика. Велико Търново – между Дунав и Черно море – предпоставки и перспективи.

Вижте и

Събитието бе хибридно и се излъчваше онлайн на сайта и фейсбук страницата на БТА.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре