Сега четете
Великотърновският музей представя във виртуална изложба даренията за 2021 г.

Великотърновският музей представя във виртуална изложба даренията за 2021 г.

По повод Деня на народните будители по традиция Регионален исторически музей-Велико Търново представя, по традиция,  даренията получени през годината. За първи път, заради пандемичната обстановка, изложбата „Заедно да съхраним историческата памет“ е изцяло виртуална и може да се види на официалния сайт на институцията и в нашите канали в Yоu Tube и социалните мрежи.

35 дарители са предоставили през 2021 г. за музейните фондове над 150 вещи – снимки, документи, картини, археологически и етнографски материали и предмети, художествени предмети, книги за музейната библиотека и др.

Сред новите постъпления са маслен портрет на Джорджо Момчева, 18 стари фотографии и 24 документа, свързани с известния търновец и неговите наследници. Те са дарени от Радина Климентова Цачева, дъщеря на българския писател и драматург Климент Цачев (07.08.1925 – 19.03.1996) и на известната поетеса Станка Пенчева (09.08.1929 – 27.05.2014). След смъртта на Климент Цачев, Станка Пенчева се жени за Георги Георгиев Бурмов, който е внук на Стоян Бурмов и Теодора Момчева – дъщеря на Джорджо Момчев. По този начин, макар и непряка наследница, Радина Цачева успява да съхрани голяма част от наследството на Джорджо Момчев.

С образци от наградната система на община Велико Търново музеят продължава да обогатява фондовете си от периода на най-новата история.

Сред дарителите е Никола Николов, предоставил помощни материали за разкопките в античния град Никополис ад Иструм и фирма „Корали“ ООД от сръбския град Кралево, дарила пейки за църква „Св. 40 мъченици“.

Регионален исторически музей-Велко Търново благодари на своите дарители, че са опазили във времето ценни материали и са избрали да ги предоставят на нашата институцията, за да продължим за ги съхраняваме и показваме на идните поколения!

Вижте и

В знак на признателност всички дарители ще получат специални свидетелства и карти за безплатни посещения за  обектите на Регионален исторически музей-Велико Търново за една година.

Пълен списък с даренията за 2021 г. ще бъде публикуван на сайта на Регионален исторически музей-Велико Търново https://museumvt.com/bg Линк към видео изложба „Заедно да съхраним историческата памет“ 2021 https://youtu.be/VqJCzdn8XPI

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре