Сега четете
Димитри Иванов

Димитри Иванов

Djimo-011web е журналист и преводач, в момента води седмична рубрика във в. “Сега”, която е най-четената авторска рубрика в Интернет на български език (виж тук за неговата колонка и кои са най-четените коментатори в мрежата). Работил е в телевизия, агенция БТА, вестници. Роден е през 1932 г. в Асеновград в заможно семейство. Учи във френския колеж в Пловдив. В началото на 50-те години следва френска и английска филология в Софийския университет, но е изключен като неблагонадежден и завършва Икономическия институт (днес УНСС). Работи 20 години в Българска телеграфна агенция. През 1977 г. отива в БНТ, а от 1978 г. става част от екипа на “Всяка неделя”. През 70-те и 80-те години работи и като преводач, превеждал е Хемингуей, Уилям Голдинг, Съмърсет Моам и др. Имал е късмета да прави преводи в директни предавания за някои от най-вълнуващите събития на 20-и век като убийството на Кенеди, кацането на Луната и др. През 1986 г. съобщава в новините на “Всяка Неделя” за авария в Чернобил, 5 дни преди официалната информация от Съветския съюз – нещо, което е нарушение на тогавашния информационен ред в тоталитарната държава.

След 1989 г. за кратко е шеф на втори канал на БНТ – “Ефир 2″ и зам.-директор на телевизията. По-късно заедно с Тома Томов води седмичното предаване „Наблюдател“. Правил е репортажи, документални филми и интервюта със световноизвестни политици, писатели.

В последните 10 години е колумнист във в. „Сега“. Колонката му се оценява на границата между художествената литература и публицистиката. Анализите му са с неподражаем стил, преплетени с лични спомени за събития и хора.

През 2002 г. получава орден „Стара планина“ за заслуги в областта на журналистиката и по повод 70 години от рождението му. През 2004 г. получава наградата „Черноризец Храбър“ за цялостно творчество. През юни 2008 г. на фестивала Mediamix’08 в Албена получава награда за цялостен принос в медиите.

Вижте и

[spider_facebook id=“1″]

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
1
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре