Сега четете
Футболът в Индия е битка 1,3 млрд. клиенти

Футболът в Индия е битка 1,3 млрд. клиенти

Indian-Super-League-News На световната футболна карта излиза нов пазар. Индия ще си има първенство, което се нуждае от звезди. Първите са храбрите ветерани Алесандро дел Пиеро и Никола Анелка.

Всеки, който познава Мануел Фридрих, знае, че след по-малко от 20 мин тренировка бутоните му започват да издават странни миризми. Сега е периодът на мусоните в Индия, но това в бутоните му не е дъждовна вода, а пот. 35-годишният немски защитник, който изкара миналия сезон в Борусия Д, започва да се поти още на излизане от хотела си в столицата Мумбай.

Той живее вече 4 седмици в 20-милионния мегаполис на западния бряг на страната, Температурата е 37 градуса, задушно е и е много шумно. А градът, който е двойно поголям като численост от Австрия, изглежда по-неспокоен от мравуняк. Повече от половината жители нямат нито течаща вода, нито канализация което си е направо трагично с оглед на непрекъснатите дъждове. Иначе миризмите са чужди на европейците, лицата, езикът и храната също. „Въпреки че още не съм запознат изцяло със страната и хората, спокойно мога да кажа, че тук всичко е различно – категоричен е Фридрих, който в последните години е пътувал много из различни точки на Азия. – Индия обаче е нещо съвсем различно!“ След по-малко от 2 седмици ще стартира новосформираната местна Супер лига. а дългогодишният играч на Майнц и Байер Л ще се опита да допринесе за очароването на едни 1,3 млрд. потенциални фенове.
Идеята очевидно е да се открие един изцяло нов пазар, защото 1,3 млрд. потенциални фенове значат 1,3 млрд. потенциални купувачи на фланелки, посетители на мачове и телевизионни зрители. А като допълнителен ефект първенството би трябвало да подтикне местните хора да спортуват. Към момента Индия е на 150о място в ранглистата на ФИФА, но въпреки това концерните за спортна екипировка се бият кой да стъпи първи на новия пазар. а шефът на ФИФА Сеп Блатер вече нарече индийския футбол „спящ гигант“.
„Очаква ни уникално по рода си първенство – обещаха публично организаторите. – Едновременно ще се налагат местни тачанти и звезди от международен калибър. Целта ни е футболът да се превърне във водещия спорт в Индия!“ Рекламата звучи малко като реклама на турисгическа агенция, при положение че шампионатът ще стартира само с 8 отбора. И в момента продължават да се търсят собственици за нови отбори, защото повечето бяха отхвърлени. Причината: минималната оферта трябва да е 1,54 млн. евро. „Успешните 8 кандидати получиха правото да създадат нови клубове и да участват в
Супер лигата на Индия“, уточниха организаторите.

Или. ако обобщим, началото на местния футбол бе сложено със своеобразно наддаване. И ако изключим някои малки проблеми с организацията, трябва да кажем, че поне по отношение на маркетинга подготвителният период мина добре. Появиха се големи местни спонсори, Атлетико М, Фиорентина, Интер и Фейенорд станаха партньори на местни клубове, а индийски знаменитости участваха в търга за клубовете. Сред собствениците са актьор от Боливуд, големи предприемачи, местни консорциуми, крикет легенди и всякакви други баровци, чиято дума тежи.

Суперлигата е създадена на франчайз принцип, които е взаимстван от местната лига по хокей на трева. „Местните обичат шареното, обичат шоуто. Тях не ги интересува за какво конкретно става дума, вълнува ги опаковката“, категорични са запознати с нравите на индийците. Точно така се действа и във футбола, където не се гледа кой на колко години е и в какво физическо състояние е в момента, а с каква визитка разполага. Вратарят Дейвид Джеймс (44 г.) например може да се похвали с 50 мача за Англия, Никола Анелка (35 г.) е ставал шампион на Англия, Турция и Италия, Робер Пирес (40 г.) и Давид Трезеге (36 г.) са европейски и световни шампиони с Франция, Жоан Капдевила (36 г.) постигна същото с Испания, а легендарният Алесандо дел Пиеро (39 г.) може да се похвали само сьс световна титла с Италия. Фактът, че 30-ият му рожден ден е отдавна минал, няма никакво значение. Няма значение и дали съотборникът му в скуадра адзура Марко Матераци (41 г.) ще се справи като старши треньор, или не. Макар че на теория той би могъл единствено да връзва обувките на 61-годишния Зико, който също ще се изявява като треньор в новия шампионат. Където всеки отбор е задължен от правилата да притежава поне една звезда от международен калибър.

Към момента най-големите звезди обитават 5-звездии хотели а между тренировките се хранят с европейска кухня, киснат в някой басейн и гледат филми. И опознават Индия само от автобусите, с които ги карат на тренировки. Дел Пиеро (Делхи Дайнамос), бразилецът Елано (33 г., Ченайн ФК), испанецът Луис Гарсия (36 г., Атлетико Калкута), Капдевила (Норт Ийст Юнайтед), Фреди Люнгберг (37 г., Мумбай Сити), Давид Трезеге (Пуне Сити), Пирес (ФК Гоа) и Джеймс (Керала Бластърс) са 8 „циркови коня“, които на 12 октомври ще бъдат изкарани от обора.

Вижте и

„Местните са патриоти и даже и да не се вълнуват от спорт, ще си облекат по една фланелка и ще стискат палци за своя отбор“, категорични са запознатите с нравите в Индия. Там спортът се гледа пасивно. Ходи се на крикет, гледа се Формула 1 и традиционната местна игра „кабади“. По телевизията редовно се излъчват мачове от Испания, Англия и Шампионската лига, които са на върха на рейтингите. Така е, защото местните обожават футбола. Макар че повечето от тях изобщо не го разбират…

Любословие по 7 дни спорт 29.09. 2014

[spider_facebook id=“1″]
Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре