Сега четете
Югозападна България е в капана на огнен АД

Югозападна България е в капана на огнен АД

Евакуация, изпепелени къщи и пламъци – Югозападна България е в капана на огнената стихия. Пламнаха къщи в село Сенокос край Симитли. Огънят изпепели четири постройки, но за щастие няма пострадали хора. Евакуирани са трима души. Гори и друго голямо огнище – в Малешевска планина край Струмяни, заради който над 100 души бяха евакуирани преди дни. Продължава борбата с огъня и в планината Славянка до гръцката граница.Екипи на пожарните и доброволци цяла нощ гасиха пламъците край Сенокос. Сигнал за пожара е подаден около 18:30 ч. в четвъртък. Огънят е тръгнал от една от махалите на селото. Надеждите за екипите са двата шведски самолети, които и в четвъртък участваха в гасенето на огъня.Над 70 души са на терен. Под ръководството на експертите от пожарната се гаси ръчно и наземно. Активни са и пожарите в Микрево и Славянка. В Славянка имаме 40 служители и автомобили. И там също се гаси ръчно и не очакваме днес да се изпрати въздушна техника. В Микрево положението също не е добро. Имаме 35 души на терен. Правят се просеки и се опитваме да овладеем пламъците”, каза в ефира на „Здравей, България” зам.-директорът на ЮЗДП инж. Ваня Каменова.

„Ситуацията изглежда сложна, пожарът е активен, но е низов към момента – може би, благодарение на нощните температури и ниското атмосферно налягане, което е свалило пожара долу ниско. Лошото е, че теренът е пресечен, което не дава възможност да вкараме верижна техника, за да се направят просеки. Към момента пожарът не е локализиран. Хубавото е, че се разпространява нагоре към билото, далеч от населените места“ , коментира областният управител на Благоевград Георги Динев.

Евакуираните жители от село Сенокос със страх се прибраха, за да видят какво е останало от домовете им. „Щетите са си щети. Да сме живи и здрави, да не се ядосват децата за нас”, споделя Юлия Лазарова.

Тя живее на метри от мястото, където пламва огънят. Разказва, че в ужаса на евакуацията успява да вземе само лекарствата си. „Имаше вятър. Всичко стана за секунди. Ако не бяха дошли от горското с тяхната цистерна – всичко щеше да пламне”, разказва жената.

Вижте и

И докато семейството на Юлия продължава да спасява дома си, нагоре в планината огнеборци, горски служители и доброволци заедно се борят пламъците.

На другия фронт – продължава и борбата с пламъците над село Микрево в планината Славянка. В помощ на огнеборците дойдоха десетки доброволци. „Там ще работят двата самолета от Кралство Швеция, както и хеликоптерите на отбраната. Няма опасност за населените места и за гражданите. Температурите са високи, теренът е тежък”, подчерта вътрешният министър Калин Стоянов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре