Сега четете
Интервюирането с изкуствен интелект е категорично нарушаване на човешките права, но защо никой не протестира?

Интервюирането с изкуствен интелект е категорично нарушаване на човешките права, но защо никой не протестира?

Причината за това е, от една страна, че хората малко знаят за същността на процеса по интервюиране с изкуствен интелект, а от друга страна, безусловното приемане, че щом така са решили работодателите, значи това е най-добрият и подходящ начин за целта. Само че това изобщо не е вярно. Нека да видим защо.

Търсещите работа описват интервютата с изкуствен интелект като „отчуждаващи“, „нечовешки“, „изтощителни“, „обезсърчаващи“, „предизвикващи тревога“ и „мъчителни“. При самия процес на интервюиране изкуственият интелект ви задава готови въпроси. Това, което ще видите на екрана, може да е само поредица от думи, а може да е доста реалистичен говорещ аватар или дори човешка глава. Каквато и да е формата на изкуствения интелект, той ще следи внимателно изражението на лицето ви, избора на думи и интонацията на гласа ви, докато отговаряте на всеки въпрос. Забравете за това да получите отговор на собствените си въпроси. Когато интервютата се провеждат единствено чрез изкуствен интелект, няма допълнителна възможност за връзка или диалог. Това е едностранно събиране на информация. Изкуственият интелект ще ви класира по „готовност за учене“, „лична стабилност“ и „пригодност за заетост“, а вие никога няма да имате идея за това как сте се справили.

Ако се чудите как изкуственият интелект знае кои мимики и модели на говорене са идеални, неговата база данни за обучение се състои от настоящи служители на компанията, които са преминали през интервютата и оценките им, които се използват като еталони за сравнение. Фирмата за наемане на персонал с изкуствен интелект разглежда моделите и тенденциите в това какво казват и как се държат „успешните“ служители и ги сравнява с жестовете, мимиките, израженията, интонацията и думите на кандидата за работа. Колкото по-близо изглеждате, реагирате и говорите като „успешните“ служители, толкова по-добър е резултатът ви. При интервютата с изкуствен интелект се използва технология за разпознаване на лица, за която е доказано, че не е обективна по редица причини, всички от които са свързани с липсата на разнообразие в набора от данни, върху които се обучава изкуственият интелект. В едно проучване например се установява, че наборът от данни се състои предимно от лица с по-светла кожа и поради това е предубеден спрямо хората с по-тъмен цвят на кожата. Същото важи за хората с увреждания (по-точно с такива, които причиняват лицеви аномалии) и за всички, които произхождат от култури, различни от тези на мнозинството служители. Ако сте част от малцинствена група, която не е представена в набора от данни, изкуственият интелект ще ви изключи.

Изследователи на изкуствения интелект и водещи невролози описват технологията за интервюта е с изкуствен интелект като „псевдонаука“, „неточност“, „лиценз за дискриминация“ и „черна кутия“, която не дава справедлив шанс на търсещите работа да преценят своите позиции. През ноември 2019г. известна група за защита на личните данни, Електронният информационен център за защита на личните данни, подаде жалба до Федералната търговска комисия на САЩ срещу водещата фирма за интервюта с изкуствен интелект HireVue, позовавайки се на „нелоялни и измамни“ практики. Те описват технологията като „сериозна заплаха за неприкосновеността на личния живот и препитанието на американските работници“, като твърдят, че системите са „пристрастни, недоказуеми и невъзможни за възпроизвеждане“. Законодателите също се притесняват от липсата на прозрачност в начина, по който работят системите за наемане с изкуствен интелект и от това дали хората, които откажат интервю с изкуствен интелект, все пак ще получат справедлив шанс за работа. Те са загрижени и за събраните данни и видеоматериали. При едно 30-минутно интервю с изкуствен интелект се събират над 500 000 точки данни, включително биометрични данни за лицето ви. Хората, търсещи работа, все още не са служители, така че те, освен всичко друго, не са обхванати от политиките, които защитават информацията за служителите.

Въпреки че в САЩ се говори много за законите за защита на личните данни, единственият щат, в който има такива, е Калифорния, а по-голямата част от технологиите, нарушаващи неприкосновеността на личния живот, идват именно оттам. Засега само в Илинойс има щатски закон по въпроса с технологиите за наемане на служители с изкуствен интелект, който в момента е в сила. Губернаторът на Илинойс Дж. Прицкер подписа първия закон, който изисква от работодателите да разясняват на кандидатите как работят техните системи за изкуствен интелект и да получават съгласието им преди интервюиране. Това е похвална стъпка в правилната посока. Тя обаче не е истински избор, освен ако не се гарантира, че ще бъдете реално обсъждани за работата, ако откажете да дадете съгласието си. Досега няма изисквания работодателите да доказват, че са предложили варианти без изкуствен интелект или че все още разглеждат кандидата.

Затова, ако имате възможност за интервю с човек, изберете този вариант. В противен случай си преценете дали си заслужава изобщо да си губите времето, за да може един недодялан алгоритъм да ви елиминира по неоснователни причини. Особено, ако сте член на някоя малцинствена група или общност, има голяма вероятност да бъдете прецакани.

Вижте и

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре