Сега четете
Горещо от прескоференцията на Божков:Той твърди, че е дал подкуп на лидера на ГЕРБ, за да получи протекция върху хазартния си бизнес

Горещо от прескоференцията на Божков:Той твърди, че е дал подкуп на лидера на ГЕРБ, за да получи протекция върху хазартния си бизнес

Аз съм защитен свидетел по делото срещу Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. Това заяви бизнесменът Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения и наскоро се прибра от Обединените арабски емирства, където избяга през 2020 г. Той твърди, че е дал подкуп на лидера на ГЕРБ, за да получи протекция върху хазартния си бизнес. „Два пъти по четири часа давах показания и след това ме направиха защитен свидетел. Начело на мафията е Бойко Борисов. Животът на мен и моите близки е силно застрашен в момента“, коментира още Божков, който даде пресконференция от дома си, офиса на „Нове холдинг“, където се намира под домашен арест.

По отношение на санцкиите по глобалния закон на САЩ „Магнитски“ бизнесменът коментира, че е имал срещи с американците, на които им е предоставил документи и записи. Самият той смята, че несправедливо е санкциониран и заяви, че това е все едно Украйна да бъде санкционирана, че е нападната от Русия. „Хунтата ме нападна, ограби, рекетира, а те ме поставиха под санцкии“, посочи Божков. По негови думи американците са го съветвали да не се връща в България и са били притеснени, че може да му се случи нещо.

Божков е категоричен, че се е върнал доброволно, а молби за това е подавал още от първия момент на изгнанието си в Дубай. „Няма какво да се притеснявам. Прибирането ми беше осуетено от Интерпол, после решението на съда беше да не бъда екстрадиран. След това подавах молби да се прибера. Трябваше да подпиша декларация, че се прибирам по собствена воля“, заяви бизнесменът. Той е категоричен, че с никого не е правил договорки за прибирането си в България.

Той каза също, че по време на престоя си в Дубай е бил разпитан от Европейската прокуратура, която се е интересувала от сигналите му, както и за злоупотреба с европейски средства. Освен това заяви, че докато е бил в ОАЕ не се е срещал нито с Петьо Петров – Еврото, нито с бившата му съпруга Любена.

Вижте и

Домашният арест няма да е пречка пред амбициите му за политиката, каза още Божков. „Разчитам на мълчаливото мнозинство. На тези, които гласуваха с „не подкрепям никого“, обясни той. По думите му България няма да се оправи, докато Бойко Борисов е в политиката, а „Продължаваме промяната“ нарече комсомолът на ГЕРБ. Попитан за ролята на Делян Пеевски, Божков заяви, че той е статуквото и че „Пеевски пак недебеля“.

„Сега“ припомня, че след като в края на август се завърна от Дубай, този вторник (5 септември) апелативният съд измени мярката на обвиняемия бизнесмен по т. нар. Хазартно дело и го пусна под домашен арест. Срещу Божков има и още две дела – за криминални престъпления, сред които убийство и изнасилване, както и за незаконно притежание на културно-исторически ценности.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре