Сега четете
Великобритания: Екзекуторът на обезглавения журналист е британец, САЩ се чудят дали видеото е автентично

Великобритания: Екзекуторът на обезглавения журналист е британец, САЩ се чудят дали видеото е автентично

Image_4254679_126По всичко изглежда, че видеозаписът на екзекуцията на американския журналист Джеймс Фоули от бойци на джихадистката групировка „Ислямска държава” е автентичен. Това заяви пред BBC министърът на външните работи на Великобритания Филип Хамънд, предаде ИТАР-ТАСС.

Той посочи, че от записа става ясно, че екзекуторът вероятно е британец, но за окончателни изводи ще са нужни допълнителни проверки. Британските медии отбелязват, че на видеозаписа палачът на Фоули говори с акцент, характерен за предградията на Лондон.

„Отдавна предупреждаваме, че на територията на Сирия, а сега и в Ирак, се намират значителен брой британци”, отбеляза Хамънд. „Именно затова всичко, което се случва в тези страни, представлява пряка заплаха и за нас, тъй като придобилите опит в боевете терористи може да се завърнат у дома във Великобритания”, добави външният министър.

В Белия дом обаче не са убедени дали видеото, на което терорист от групировката „Ислямска страна“ обезглавява фотожурналиста Джеймс Фоули, е автентично. Въпреки това, оттам изказаха своите съболезнования на близките и роднините на Фоули.

„Видяхме записа, на който, както изглежда, се вижда убийството на Джеймс Фоули. Разузнаването полага усилия, за да потвърди автентичността на кадрите колкото се може по-скоро“, каза говорителката на Съвета за национална сигурност в Белия дом Кейтлин Хейдън.

„В случай, че автентичността му се потвърди, ние сме потресени от жестокото убийство на невинния американски журналист и изразяваме нашите най-искрени съболезнования на неговите смемейство и приятели“, каза още Хейдън.

Вижте и

Виж също:

САЩ проверяват запис с екзекуция на американски журналист от джихадисти

САЩ проверяват запис с екзекуция на американски журналист от джихадисти„Всеки твой опит, Обама, да лишиш мюсюлманите от правото им да живеят в безопасност в Ислямския халифат ще доведат до проливане на кръв на твоите хора“, казва маскираният екзекутор и започва да реже…

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре