Произхождащ от Средиземноморието, пащърнакът се използва както като храна, така и като лечебно растение от векове. Любопитен факт е, че в селскостопанския сезон 2011/2012 пащърнакът е избран за зеленчук на годината в Германия от Асоциацията за опазване на разнообразието на културите. В тази статия ще обясним защо е здравословен и ще разгледаме как можете да го включите в ежедневното си меню.
Пащърнакът е истински склад за хранителни вещества. Съдържа витамини, минерали и други биоактивни компоненти, като диетични фибри, витамин С, калий, фосфор, магнезий и желязо, които го правят не само вкусен, но и изключително полезен.
Този зеленчук е не само вкусен, но и впечатляващ и спокойно може да бъде вложен и като част от цветната градина. Заради мекия си и сладък вкус той е чудесна добавка към различни ястия, от супи до десерти. Но не само вкусът го прави толкова популярен – растението е ценно и със своите хранителни и лечебни свойства. И не е просто обикновен зеленчук, а мощен източник на хранителни вещества, които могат значително да подобрят здравето.
Пащърнакът е особено ценен за мъжете. Например, проучване от 2016 г., публикувано в списание Nutrition Neuroscience (Неврология на храненето), доказва, че той ускорява метаболизма и подобрява когнитивните функции
Съдържа калий, който помага за регулиране на кръвното налягане и намалява риска от сърдечносъдови заболявания, според друго изследване от 2018 г., което е популяризирано в изданието Journal of Hypertension (Журнал за хипертония). Диетичните фибри в кореноплодните помагат и за спад в нивата на „лошия“ холестерол, както се потвърждава от данните, публикувани през 2017 г. в American Journal of Clinical Nutrition (Научно издание за клинично хранене). Това води до намаляване и на риска от сърдечносъдови заболявания, които често засягат мъжете.
Съдържа диетични фибри, стабилизиращи нивата на глюкозата и хормоналния баланс, според друго изследване, разпространено от Nutrition Research (Хранителни изследвания) през 2015 г. Значението на фолиевата киселина в зеленчука за бременни и кърмещи жени е много голямо, тъй като насърчава развитието на феталната нервна система и помага за намаляване на риска от неврологични дефекти при новородени.
Растението помага в борбата с наднорменото тегло. Съдържа малко калории, но е богато на диетични фибри, което подобрява храносмилането и дава усещането за дълготрайна ситост, като същевременно контролира апетита. Според проучване, публикувано през 2013 г. в списание Appetite (Апетит), увеличаването на приема на диетични фибри прави контрола на теглото по-ефективен, затова пащърнакът е отличен избор, когато си правите план за отслабване.
Съдържанието на сложни въглехидрати осигурява енергия с бавно освобождаване, която предотвратява скока в нивата на кръвната захар и помага енергийните нива да се поддържат стабилни през целия ден. Това не само премахва глада между храненията, но изгарянето на калориите става по-ефективно и управлението на теглото се улеснява.