Сега четете
Ето какво трябва да се яде днес, за да почетем Света Ана

Ето какво трябва да се яде днес, за да почетем Света Ана

Днес отдаваме почит на света Ана, посочвана като майка на Дева Мария. Празникът е известен още като Зимна света Ана или Анино зачатие и се свързва с увеличаването на деня, който според поверията, започва да расте с едно просено зърно на ден. Предците ни са смятали, че на този ден се ражда нещо ново и идва нова светлина. Нощта преди празника е определяна като най-дългата от годината.

Отбелязването на паметта на света Ана в християнския свят има широко разпространение през VI век, когато в Константинопол е построена първата църква, носеща нейното име. Светицата е смятана за покровителка на майчинството, на семейството, на брака, на бременните жени и вдовиците.

Тъй като празникът се отбелязва в периода на коледните пости, на трапезата не трябва да присъстват храни от животински произход. Основно място заемат баницата със зеле, варените жито и царевица, празът с ориз и маслини. Житото и царевицата са особено задължителни, за да бъде плодородна идната година и посевите да пораснат здрави. Ако се раздадат, успехите ще бъдат още по-големи.

Вижте и

Празникът на света Ана е началото на още два предстоящи, с които се обедниява – свети Спиридон – на 12 декември, и свети Данаиил, отбелязващ се на 17 декември. Трите дни са свързани с празнуването на женското начало и започването на новия годишен цикъл, заради което обредите са насочени основно към берекета и плодородието.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре