Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път…
Автор: Zdrave.to
Учените са определили два вида продукти, с които трябва да се внимава
Неправилното хранене е една от основните причини за артроза. Освен това затлъстяването е смъртоносна заплаха за ставите. В отделна рискова група са хората, които консумират тлъсто месо и олио ежедневно.
Въпреки това, дори ако теглото на човека е нормално, има редица продукти, които могат да унищожат хрущяла и костната тъкан.
Кои са опасните продукти, които унищожават ставите?
Магданозът и зеленият лук съдържат оксалова киселина в състава си. След термична обработка, съдържащите се в тези продукти оксалатни естери се комбинират с калций, което води до неговото натрупване и абсорбция.
В резултат на това в бъбреците се образуват оксалатни камъни, които пречат на отделянето на соли на оксалова киселина от тялото и се получава системно възпаление и артрит на ставите.
Между другото, оксаловата киселина се намира и в зеления фасул, шоколада, какаовите зърна и фъстъците.
Според диетолозите има още една група продукти, които влияят неблагоприятно на ставите. Това са продукти, в които има много фосфор, но не достатъчно калций.
Сред тези продукти са домашни птици, зелени зеленчуци, картофи, риба и други. Всички те допринасят за отлагането на калциево фосфатни соли във влакнести тъкани, сухожилия и хрущяли.
В резултат на това възниква остеоартроза и спинална артропатия. /zdrave.to
Каква е вашата реакция?
Първото българско списание, издадено от Константин Фотинов за пръв път през 1844 г. в гр. Смирна (дн. Измир). С него е поставено началото на българския периодичен печат. На 1 април 2013-та година, 169 години след началото на първото издание на списание „Любословие”, поставяме началото на неговото онлайн издание