Сега четете
28 октомври – Международен ден на анимацията

28 октомври – Международен ден на анимацията

На 28 октомври отбелязваме Международния ден на анимацията, учреден, за да подчертае и признае силата на анимационното изкуство и таланта на неговите артисти.

 

През 2002 г. Международната асоциация на анимационното кино, която е част от ЮНЕСКО, започва официалното честване на този празник. Датата е избрана заради първата прожекция на анимационен филм в историята – на френския художник Шарл-Емил Рейно през 1892 г. – три години преди кинематографа на братя Люмиер. Той кръщава представлението си „светлинни пантомими“, което е прототип на съвременните анимационни филмчета.

 

Историята на първия анимационен филм е предшествана от изобретяването на съответната технология. До този момент е имало изобретения като зоетроп или стария и добре познат и днес метод на флип книгата. Рейно патентова на 21 декември 1877 г. апарат за разглеждане на рисунки, прикрепени към хартиена лента. Той кръщава изобретението си праксиноскоп. Следващата стъпка е да основе през декември 1888 г. „Оптичен театър“. Първата прожекция на 28 октомври 1892 г. предизвиква фурор.

 

По това време в Европа са се случвали десетки представления и демонстрации на изобретения. Инженерната мисъл е вряла и кипяла, но праксиноскопът на Рейно удивлява освен с инженерна необикновеност, но и с художественото представяне. Амбициран от успеха, Рейно инвестира всичко в изобретението си. За негово нещастие обаче Люмиер изобретяват и патентоват кинематографа през 1895 г. Рейно скоропостижно фалира и изхвърля голяма част от рисунките си в р. Сена. Но изобретението не остава напразно – още от зората на киното анимацията има своето незаменимо място. Там, където свободата да фантазираш форми и цветове не познава ограничения.

Вижте и

 

Първият анимационен филм, заснет от американеца Джеймс Стюарт Блектон на лента, се казва „Хумористични фази на смешни лица“ (Humorous Phases of Funny Faces), 1906 г. От тогава до сега анимацията е едно от най-бързо развиващите се изкуства и категоричен белег на развитието на технологиите изобщо. Тя е самостоятелно изкуство, но и има място в почти всяка сфера на живота ни. Децата ни израстват с нея, а някои от нас, вече пораснали, я предпочитат дори пред киното. И макар че компютрите все по-настойчиво превземат анимацията, все още има творци, които се връщат в основите на изкуството. Картини, движещи се в история. Истинска магия, сътворена от ръцете на художник.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре