Сега четете
България е на 40-то място в Глобалния пенсионен индекс

България е на 40-то място в Глобалния пенсионен индекс

снимка: CentricHR

Страната ни се нужда спешно от пенсионна реформа и стабилна дългосрочна политика за пенсионерите

Пенсионната система е един от основните показатели колко стабилна и прогресираща е една държава. Като част от финансовата рамка, именно пенсионната политика е гарант, че гражданите в една развита страна ще имат стабилни доходи при излизане от работната сила. С годишната си класация, Глобалният пенсионен индекс на Mercer CFA Institute (MCGPI) за поредна година даде ясна индикация за ефективността и адекватността на пенсионните системи в целия свят.

Класирането на България на 40-то място показа отново, че пенсионната ни система изисква спешни и кардинални реформи, за да отговори на демографската тенденция на намаляващата раждаемост и увеличаващата се продължителност на живота.

Ако се справим с предизвикателствата, свързани с устойчивост, адекватна пенсионна политика и прозрачност, няма да има причини страната ни да не може да предложи по-стабилна и сигурна пенсионна система за нашите пенсионери.

Гореспоменатите и куп други демографските промени оказват огромно влияние върху способността на системата да осигури адекватни доходи за пенсионерите. До този момент правителството предприе някои мерки като увеличаване на възрастта за пенсиониране и въвеждане на по-строги изисквания за пенсиониране, но остава въпросът доколко са ефективни те и за кого?!

Въпреки че България има задължителна държавна пенсионна система, тя често се оказва недостатъчна, за да осигури достатъчен доход на пенсионерите, особено предвид настоящите демографски тенденции. За да стане по-ефективна, може да се наложи въвеждането на допълнителен стълб на капиталово натрупване или увеличаване на вноските в съществуващия стълб на разходопокривната система.

Като европейска държава закъсняваме с реформите, а е необходимо българската пенсионна система да е изградена на базата на справедливи, прозрачни и ясни правила. До този момент, много от бъдещите и настоящи пенсионери не разбират процеса и често остават разочаровани или им се налага да покриват допълнителни изисквания.

Ето 10-те най-добре работещи пенсионни системи, от които страната ни може да вземе пример

Страните в горната част на Глобалния пенсионен индекс на Mercer CFA Institute (MCGPI) демонстрират силна ефективност и адекватност на установените пенсионни системи. Тези държави  са разработили ефективни модели, които включват комбинация от разходопокривни и капиталови елементи, за да осигурят стабилни доходи за своите граждани в пенсионна възраст.

Нидерландия за поредна година задържа лидерската си позиция в класацията поради своята добре управлявана и разнообразна пенсионна система, която включва както публични, така и частни пенсионни фондове. Този модел разчита в голяма степен на задължителни вноски във фондове за професионално пенсионно осигуряване (PPF), които инвестират активно в различни класове активи, за да осигурят дългосрочна възвръщаемост. Страната има и доказано добре работеща държавна пенсионна схема, която допълва доходите на пенсионерите, които не са обхванати от PPF.

Исландия и Дания продължават да заемат съответно второ и трето място в престижната класация. Исландия отдавна е известна със своята държавна пенсионна схема, която осигурява щедра основна пенсия за своите жители. Страната има и добре развита капиталова пенсионна система, която допълва държавната. Дания, от друга страна, предлага комбинация от държавна пенсия за старост, свързана с дохода, и капиталово натрупване чрез индивидуални сметки. Тази комбинация позволява на датчаните да получават сигурни доходи след пенсиониране, независимо дали страната ще се сблъска с икономическа нестабилност.

Израелската пенсионна система отбелязва лек спад и е на четвърто място за 2024 г. в Глобалния пенсионен индекс на Mercer CFA Institute. Въпреки това, израелската пенсионна система остава една от най-адекватните в световен мащаб. Състои се  основно от три компонента: разходопокривен, , капиталов и доброволен.  Разходният стълб, управляван от Националния осигурителен институт, осигурява основен месечен доход за пенсионери с ниски доходи, докато свързаният с възрастта стълб, управляван от Националната пенсионна асоциация, предлага допълнителна пенсия въз основа на индивидуалните вноски и инвестиции. Капиталовият стълб включва лични пенсионни сметки и професионални пенсионни фондове и по този начин позволява на хората допълнително да спестяват за пенсиониране и да се възползват от данъчни облекчения.

Сингапур заема пето място в класацията с резултат от 78,7. Тук се наблюдава силно капиталово натрупване, базирано на системата за задължително пенсионно осигуряване (CPF). CPF включва три отделни сметки: основна рента, специална сметка за запазване на средствата и обикновена сметка за резерви. Основната рента се използва за изплащане на пенсии, докато Специалната сметка за запазване на средства позволява на членовете да инвестират в акции и облигации, за да генерират допълнителни приходи. Обикновената сметка за резерви служи като спешен фонд и е достъпна за теглене над определена възраст.

Австралия, класирана на шесто място, има тристранна пенсионна система, състояща се от разходопокривен стълб, капиталов стълб и доброволен стълб. Разходният стълб, управляван от Австралийския орган за пенсионни доходи, осигурява основен месечен доход за пенсионери с ниски доходи. Свързаният с възрастта стълб, управляван от Австралийските корпоративни фондове за пенсионни плащания, предлага допълнителна пенсия въз основа на индивидуалните вноски и инвестиции. Капиталовият стълб включва лични пенсионни сметки и професионални пенсионни фондове, които позволяват на хората допълнително да спестяват за пенсиониране и да се възползват от данъчните облекчения.

Вижте и

Финландската пенсионна система заема седма позиция, но остава високо ценена заради баланса между разходопокривни и капиталови елементи. И тук се наблюдават трите основни стълба: обществен, капиталов и доброволен стълб.

Норвегия, класирана на осмо място, има също добре установена пенсионна система, която разчита в голяма степен на петролните ресурси на страната. Той се състои от два основни стълба: обществен стълб, свързан с възрастта, и капиталов стълб. Общественият стълб, управляван от норвежката държава, осигурява основен месечен доход за пенсионери с ниски доходи, докато капиталовият стълб, управляван от частни пенсионни фондове, предлага допълнителна пенсия въз основа на индивидуалните вноски и инвестиции.

На 9-то място се нареди Чили, която въведе новаторска пенсионна система през 1980 г., и се  превърна в модел за подражание на много други държави. И тук системата е базирана на трите стълба: разходопокривен, капиталов и доброволен стълб.

Швеция се е настанила на десетото място със своята добре структурирана пенсионна система, която разчита в голяма степен на капиталово натрупване.

Оказва се, че има работещи пенсионни системи и щастливи пенсионери. Не е необходимо да „измисляме топлата вода“, а само да проучим и приложим добрите примери по света.  

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре