Сега четете
Не всички предлагани по магазините играчки са безопасни

Не всички предлагани по магазините играчки са безопасни

Зачестилите инциденти напоследък повдигат въпроса доколко играчките на децата ни са безопасни за игра

Когато става въпрос за играчки, особено тези, предназначени за най-малките деца, безопасността и използваните материали са от първостепенно значение. Големите фирми за производство на играчки влагат огромен ресурс за проучвания и  качествени материали, но има и такива, които предпочитат да предлагат стоки на по-ниска пазарна стойност за сметка на качеството. Обществена тайна е, че има държави с доста нисък качествен контрол на произвежданите стоки, но това не им пречи да заливат пазара с некачествена и често опасна продукция.

Много е важно да се проверяват играчките още преди да са попаднали в ръцете на потребителите. Проверки у нас и по света често установяват, че не малко играчки съдържат токсични вещества като фталати, олово или ВРА, които са изключително вредни за подрастващите.

Като грижовни и отговорни родители, желателно е при избора на поредната играчка да се уверим, че отговаря на международните стандарти за качество и безопасност. Маркировки като СЕ или ASTM показват, че играчката е преминала необходимите тестове за безопасно ползване. Играчките за децата до 3 години минават през допълнителни и много прецизни тестове със специална екипировка.  Затова трябва да се избягват прекалено евтини продукти и да се подбират внимателно магазините, от които пазаруваме за децата си.

Опасно е да има прекалено дребни или лесно разглобяеми елементи, защото могат да бъдат погълнати за миг и родителите да не разберат с дни, а последиците могат да бъдат и фатални. Отговорността за безопасност на играчките е на всички – производители, вносители, търговци и родители. Родителите трябва да търсят символи и маркировки, а търговците нямат право да променят никаква информация, свързана с продукта или да лепят отгоре етикети. При констатирано нарушение, клиентите могат да поискат обезщетение или да си търсят правата в съда.

Постоянният надзор също е от съществено значение за здравето и качествения живот на подрастващите

Желателно е да се проверяват и старите играчки за повреди или износване на материалите, защото при тях има висок риск от наранявания и са опасни както за децата, така и за домашните любимци.

Вижте и

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре