Сега четете
Има нещо гнило…

Има нещо гнило…

Урсула фон дер Лайен

Покрай всички противоречиви реакции, които белязаха старта на втория мандат на Урсула фон дер Лайен, екипът на „Любословие“ попадна на доста интересни и нестандартни мнения на международни анализатори.

Те са убедени, че е на път да се разрази още един скандал, който колебливо се заформяше по време на първия й мандат. Причината е посочената за тайна сделка, която Урсула фон дер Лайен е сключила през април 2021 г. с изпълнителния директор на Pfizer, Алберт Бурла, за осигуряване на 1.8 милиарда дози от ваксината срещу COVID-19, която се налага да бъде преразгледана и този път ще бъде атакувана от три страни – от журналисти, прокурори и от белгийския лобист и активист Фредерик Балдан.

На 28 април 2021 г. от редакцията на The New York Times първи сигнализираха, че фон дер Лайен е сключила многомилиардната сделка чрез лична кореспонденция с г-н Бурла. В отговор на публикацията мнозина журналисти са поискали достъп до въпросните съобщения,  но Комисията е отказала, предизвиквайки единствено спекулации относно достоверността на тази новина. Твърди се, че поръчката е надхвърляла необходимите дози за ваксиниране на европейските граждани и уговорката е била за над четири дози на човек.

Според запознати, в по-късен етап Pfizer съди държави от ЕС, включително Унгария, Полша и Румъния, за неплащане на своя дял от ваксините.

„The New York Times“ от своя страна съди в момента Европейската комисия пред Общия съд на ЕС в Люксембург, защото Комисията не е оповестила официално изисканата двустранна комуникация съгласно правилата за достъп до документи на ЕС. Три дни след финалните изслушвания на комисарите в Европейския парламент, съдът ще изслуша аргументите и на двете страни. Ще бъде любопитно какво ще е становището на адвокатите на Европейската комисия.

Вижте и

Междувременно, през октомври 2022 г. Европейската прокуратура назначи разследване относно придобиването на ваксини срещу COVID-19 от ЕС, което е следвало да включва и информация около текстовите съобщения на Урсула фон дер Лайен. Главният прокурор Лаура Кьовеши наскоро заяви пред Комисията по граждански свободи на Европейския парламент, че има внесени искания от чуждестранни правителства по този случай и че ще отнеме време да бъдат проверени и оповестени фактите по този казус.

Най-активен в преследването на истината по този казус се оказа гореспоменатият активист Фредерик Балдан. Той е внесъл четири обвинения за корупция – срещу Урсула фон дер Лайен, Бурла, Pfizer и фармацевтичната компания BioNTech. Изслушване е насрочено за 6 декември 2024 г. в Лиеж и именно там ще се определи дали делото трябва да бъде разследвано допълнително и от прокурорите на ЕС и дали фон дер Лайен трябва да бъде изправена пред наказателен съд.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре