Сега четете
Дори и да е изтекъл гаранционният срок на машините, това не означава, че те не могат да работят

Дори и да е изтекъл гаранционният срок на машините, това не означава, че те не могат да работят

Дори и да е изтекъл гаранционният срок на машините, това не означава, че те не могат да работят. Това каза председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова в „Денят започва“ по БНТ. По думите ѝ по-голямата част устройствата са доставени в началото на 2021 г. и гаранционният срок е бил три години. Тя добави, че машините имат дълъг живот, независимо колко често са изборите.

 

Попитана относно твърдения на Обществения съвет към ЦИК, че няма гаранции за това, че гласувалите на машини ще получат разписката си такава, каквото трябва да бъде, а не бял лист хартия, Нейкова отново покани Съвета да присъства на заседанията на ЦИК. Защото като Съвет, на който Изборният кодекс е възложил подпомагане на ЦИК, е хубаво да сме заедно в този процес и заедно да обсъждаме тези въпроси, коментира тя.

 

Към изпълнителя на дейностите за машинно гласуване сме възложили профилактика на машините, почистване на принтерите, каза Нейкова. Всички знаем – вкъщи имаме всевъзможна техника, в един момент тя има нужда от почистване, от ремонт, отстраняване на някакви технически повреди, добави председателят на ЦИК. Тя обясни, че първите машини, които са подготвени с демонстрационния софтуер и са в районните избирателни комисии с обучителна цел, са около 200. Седем от тях са дали някакви дефекти, обясни Нейкова. Тези машини няма да влязат в изборния процес, дори в демонстрационната версия, увери тя. По думите ѝ тези машини ще се заделят настрани и техните технически проблеми ще бъдат отстранени. В изборния ден ще участват машини, които не са дали такива проблеми, заяви тя.

 

Няма как да кажа категорично, че всичките 9353 машини ще работят без нито една от тях да даде технически проблем, но процентът на машините, които дават такъв проблем, е сравнително малък, посочи Нейкова. Тя обясни, че дори и да се случи такъв проблем, нито един избирател няма да бъде лишен от правото да гласува. Той ще има възможност да гласува с хартиена бюлетина.

 

Нейкова каза, че на всички избори се възлага профилактика на машините, но с използването им може би се натрупват някакви проблеми.

 

Специализираната хартия за машинно гласуване се доставя от печатницата на Българската народна банка (БНБ), каза Нейкова и добави, че за всеки вид избор се поставя различна допълнителна защита. Председателят на ЦИК увери, че няма да се допусне използването на хартия, която е била използвана в предходни избори. Нейкова припомни, че ЦИК е възложила на всички областни управители, кметове, печатницата на БНБ всички ролки неизползвана хартия за машинно гласуване да бъде унищожена.

 

Вижте и

По думите ѝ когато в ЦИК постъпват сигнали за купуване на гласове, ги препращат на органите на МВР. Мисля, че в тази кампания са три случая, каза Нейкова.

 

Председателят на ЦИК съобщи още, че към този момент малко над 14 000 души са подали заявление за гласуване по настоящ адрес. Тя посочи, че на предходните избори – на 9 юни, заявленията са били над 80 000. Нейкова добави, че срокът за подаването на заявления за гласуване по настоящ адрес още не е изтекъл.

 

Любословие.бг припомня, че в сряда държавният глава Румен Радев проведе среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота. Всички институции, които имат възложени отговорности в изборния процес, представиха пред президента предприетите действия, свързани с организацията на предстоящия вот, като основната тема беше купуването на гласове, каза Нейкова днес. Тя отбеляза, че ЦИК е във взаимодействие с органи на изпълнителната власт, прокуратурата, Държавна агенция „Национална сигурност“, във връзка с различните функции, които всяка една институция има в този процес.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре