Сега четете
Първото нещо, за да си джентълмен – трябва да си спазваш думата

Първото нещо, за да си джентълмен – трябва да си спазваш думата

Аз чух за тези джентълменски споразумения, първото нещо, за да си джентълмен – трябва да си спазваш думата, каза съпредседателят на „Продължаваме Промяната“ Кирил Петков в отговор на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който вчера поиска отсега да се мисли как ще се управлява след изборите, както и за „джентълменско споразумение“.

Естествените партньори са тези, които бяхме в „сглобката“, плюс БСП и ИТН, каза Борисов днес пред журналисти в Народното събрание.

Попитан дали ще има нова „сглобка“ в разширен състав, Кирил Петков отговори, че истината е, че си нямат доверие. Иначе нямаше да сме на това дередже, посочи той. Петков отбеляза, че от тази гледна точка от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) са предложили решение за изход от политическата криза и това е равно отдалечен непартиен кандидат за премиер, икономист или юрист, и всички да се съгласят за обща програма, за да изведат България напред.

На въпрос какво отговаря на предложението на Борисов, Кирил Петков каза – „да се замисли каква е дефиницията на джентълмена и да се замисли кои са приоритетите на България“. Трябва да се разберем всички партии кои са приоритетите на България, как можем да говорим за бъдещето за младите, как излизаме от тази криза. И първото нещо е политическият егоизъм да бъде сложен назад, ние това казваме с нашето предложение, посочи той.

Кирил Петков коментира, че от това, което се случва напоследък, се чувства като в „Майстора и Маргарита“ на Булгаков. „Зад мен се вкарват закони за забрана за смяна на пола на деца – от ИТН, вкарват се закони, като на „Възраждане“ за чуждите агенти“, посочи той. В този закон на „Възраждане“ всеки българин, който получи 1000 лева от чужбина, става автоматично чуждестранен агент. Студенти, които получават стипендии, стават агенти. Учени, които са спечелили някакви програми от други университети, стават агенти, коментира Петков. По думите му това, което „Възраждане“ прави, е да взима закона на Путин и да го предлага в България.

Той заяви, че програмата на ПП-ДБ ще бъде изцяло за реалните проблеми, инвестиция в младите и в бъдещето. „Какво имам предвид? Една трета от всички медицински сестри, които завършват в момента отиват в чужбина. Над една четвърт от всички млади българи, завършващи университет, искат да работят в чужбина. Имаме проблем с университетите, нямаме един университет в топ 1000“, коментира той.

Вижте и

Слагайки една такава общонационална програма за бъдещето и за младите на масата, вярвам, че ще е много трудно за която и да е партия да каже: „Не сме съгласни“, коментира Кирил Петков. И, ако ние кажем, че не искаме постове, не искаме партиен премиер, тогава да видим кой ще е джентълмен и кой няма да бъде, допълни той.

По думите му в Италия този модел е проработил много добре. Всъщност аз бях премиер, когато Марио Драги беше също премиер, той беше наистина един експерт, посочи Петков. Вярвам, че седем млн. българи трябва да намерим един достоен премиер, на който всички да му имаме доверие, и да сложим реалните политики, които трябват на България напред, каза още той.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре