Сега четете
ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО ЗА КОМПЮТРИТЕ

ВРЕМЕ РАЗДЕЛНО ЗА КОМПЮТРИТЕ

Пенсионирането на Windows 10 догодина има своя бизнес смисъл, но ще направи неизползваеми една пета от активните устройства в момента Животът на съвременния човек без невъзможен – дали вкъщи, или в работата, машината е център на домашното развлечение или ядрото на бизнеса. Но светът на компютрите е изправен пред проблем, който заплашва една сериозна част от тях да отидат на боклука, въпреки че работят достатъчно добре и на никого не му идва наум да ги заменя с нови устройства.
На 14 октомври 2025 г. Microsoft спира поддръжката на Windows 10, повече от ю години след като операционната система излезе на пазара и се превърна в част от ежедневието. През последното десетилетие Windows 10 стана доминиращата операционна система в повече от 1 млрд. персонални компютъра по целия свят, но дните й са преброени.

След спирането на поддръжката Windows 11 остава единственият избор на пазара, ако междувременно не излезе Windows 12. Windows 10 излезе през юли 2015 г. и оттогава премина през множество обновявания – както функционални, така и свързани със сигурността. Windows 11 беше лансиран през октомври 2021 г. По данни на Statcounter към края на юли 2024 г. Windows 10 държи 65% от пазара, а Windows 11 само 31% за трите години, откакто е лансиран.

Спирането на поддръжката на Windows 10 означава, че тази операционна система повече няма да получава обновявания – както за функционалност, така и за сигурност. И докато новите функции може да не са от първа необходимост, особено за домашните компютри, сигурността е от огромно значение. Без обновленията компютрите стават лесна мишена на хакери и най-разнообразни компютърни вируси и приложения, които се инсталират на машината ви и работят, без да знаете (т.нар. експлойти). Потребителите рискуват злоупотреби с лични данни, информация и файлове, а компаниите могат да загубят бизнесите си заради кражба на данни или други проблеми. И двете страни могат да станат жертва на т.нар. рансъмуеър – блокиране на компютъра с цел получаване на откуп, така че да се наложи да плащат, за да възвърнат своята информация. Времето върви и следващата година ще измине толкова бързо, че 14 октомври ще дойде съвсем неусетно. Какво може да се направи?

ВИСОКИ ИЗИСКВАНИЯ

Положителна новина е, че обновяването от Windows 10 към Windows 11 върви от години и е безплатно. Лошата е, че има хардуерни изисквания, които Microsoft поставя за инсталирането на актуалната операционна система. При това буквално става дума за твърди условия процесор Intel от поколение 8ооо и следващо, или AMD Ryzen 2000 и нататък. Другото е компютърът да има ТРМ 2.0 чип – допълнителен процесор, който криптира информацията и осигурява защита от нерегламентиран достъп. Това означава, че ако компютърът ви е произведен преди края на 2017 г., има малки шансове той да може да работи с Windows 11. Ако компютърът ви хардуерно позволява обновяване, юо% вероятно е вече да сте получили неколкократно подканяния от Microsoft да сторите това. С приложението PC Health Check, което може да изтеглите от сайта на Microsoft или директно от менюто за настройки на компютъра, раздел Windows Update, може да проверите дали обновяването е възможно, или ако не, какво пречи на това. Може да направите сметка колко ще струват нов процесор и ТРМ чип, но е много вероятно покупката на нов компютър да се окаже по-изгодният вариант.

Ако имате лаптоп, който не отговаря на изискванията за ъпгрейд към Windows 11, почти юо% е сигурно, че не можете да смените процесора и да инсталирате ТРМ модул, така че тук няма две мнения. Цените на новите лаптопи с Windows 11 започват от около 8оо лева. Средствата не са малко, но това все пак е инвестиция за години напред. Особено ако домашният компютър е станал твърде бавен, а неговият дисплей е поизбледнял от годините.

ВЪЗМОЖНИ ОПЦИИ

Все пак Microsoft дава възможностза т.нар. разширени обновления за сигурност на Windows ю, които могат да продължат живота на устройствата до октомври 2028 г. Но таксите за поддръжка са доста високи. За бизнеса те са $6i за първата година, като всяка следваща година сумата се удвоява. Така 3-годишният пакет за поддръжка струва сериозните $427 – колкото нов компютър или лаптоп. Добра новина за образователните институции е, че таксата за първата година е само $1, за втората $2 и $4 за третата, последна година. За домакинствата все още нищо не е обявено, възможно е там да има някаква компромисна такса, но няма сигнали, че се подготвя подобна инициатива.

Разбира се, може да преминете на друга операционна система. Има дистрибуции на Linux, които дори изглеждат по същия начин като Windows. Но съвместимостта с приложенията, които използвате, може да се окаже проблем особено за корпоративния сектор, който използва разработен по поръчка софтуер. Освен това инсталацията и поддръжката на Linux не е много лесна за обикновените потребители, които са свикнали с това да не „пипат нищо“ по компютъра.

Друг вариант е покупката на компютър на Apple, но освен по-високата цена от Windows базираните устройства, влизате в изцяло нова екосистема.

Има и друга опция, която удължава живота на машините с Windows 10. Това става с инсталиране на opatch Agent, приложение на словенската компания opatch, което ще поддържа сигурността поне до 2030 г. Компанията създава кратки файлове с код, покриващ дупки в сигурността – т.нар. микропач. opatch Agent проверява за наличието на нов микропач и го инсталира в движение, за да гарантира сигурността. В процеса дори не е необходимо да рестартирате компютъра. Фирмата има практика с удължаване на живота на излезли от поддръжка операционни системи като Windows 7 и Windows Server, така че е натрупала достатъчно история, за да се ползва от доверието на потребителите. Но трябва да се има предвид, че Opatch не е официален партньор на Microsoft. За битовите потребители има безплатна услуга, като тя покрива само най-базовите заплахи. Ако искате по-високо ниво на сигурност, абонаментът е €24,95 годишно.

ГОЛЕМИЯТ МИНУС

Вижте и

Краят на Windows 10 ще съживи продажбите на персонални компютри през тази и следващата година, но ще доведе до планини от електронен боклук, предупреди в анализ консултантската компания Canalys

Research в края на миналата година. Прогнозите на Canalys са, че около една пета от активните компютри – около 240 млн. броя, ще са несъвместими с Windows 11, което ще доведе до тяхното изхвърляне на боклука. От организацията са изчислили, че ако това бяха лаптопи, наредени един върху друг, би се получил куп с височина 4080 км, с боо км по-дълъг от диаметъра на Луната. Повечето от тези машини са в добро състояние и биха могли да бъдат рециклирани, но несъвместимостта им с последната версия на операционната система на Microsoft ги прави негодни за препродажба или за употреба. Американската неправителствена организация Public Interest Research Group организира петиция, с която призовава Microsoft да се откаже от спирането на поддръжката на Windows 10, защото това ще доведе до най-голямото изхвърляне на електронни отпадъци за всички времена. Организацията смята, че броят на негодните за ъпдейт компютри ще достигне 400 млн., като това ще даде отражение и върху целите за устойчивост на Microsoft.

Какво ще каже Брюксел?

Стотици милиони перфектно работещи компютри, които да бъдат изхвърлени на боклука или оставени в мазето – изглежда, че това е една от най-безсмислените операции на съвремието. Много потребители са свикнали с Windows 10, операционната система им върши чудесна работа и нямат никакво желание за Windows 11, дори и компютрите им да могат да се обновят към него. Разбира се, една голяма част от потребителите вероятно ще продължат да използват компютрите си до момента, в който не зачестят случаите на злоупотреби. Но много по-добре ще е да се вземе политическо решение, поне на европейско ниво. Европейската комисия досега неведнъж е санкционирала големите технологични олигополи за нарушения на антимонополното законодателство. Сега е дошло време Брюксел да обърне внимание и на проблема за „Windows-а на хората“От Canalys също посочват, че спирането на поддръжката на Windows ю ще задълбочи и т.нар. дигитално разделение. Анализаторите визират практиката на много компании да даряват старите си компютри на образователни или социални институции, което след промяната няма да може да стане.

БИЗНЕС ПЛЮСОВЕ

Защо Microsoft пенсионира Windows ю? Разбира се, в основата е бизнес смисълът. Много по-изгодно за компанията е да разработва софтуерни обновявания за една система вместо за две. Дори и да останат компании и организации, които все още използват Windows ю, за повечето от тях това няма да е изгодно и те ще мигрират към Windows и.
Не трябва да се забравя, че жизненият цикъл на Windows ю е доста по-дълъг, отколкото на предишните операционни системи – 5 – 6 години за Windows 95, ХР, Vista и по з за Windows 7 и 8. Краят на живота на Windows 10 оказва положително влияние върху индустрията за производство на персонални компютри, която не е в много добро състояние. През 2023 г. глобалните продажби на персонални компютри са се понижили с 14,8% до 241,8 млн. броя, показват данни на Gartner. При това за първи път от 2006 г., когато са били продадени 230 млн. броя, количеството пада под 250 милиона. Но имаше и две „силни“ 2020 г. и 2021 г., когато ковид пандемията вдигна продажбите съответно с 4,8% и 14,8% заради дистанционната работа. Прогнозите са за известен ръст през 2024 г., подпомогнат от покупките на нови машини с Windows 11. Разгръщането на Windows 11 ще доведе по-близо до потребителите и възможностите на генеративния изкуствен интелект. AI търсачката Microsoft Copilot ще работи по-гладко и с повече приложения, като много по-лесно ще намирате информацията, която се чудите къде сте записали. Ще може да търсите и снимки в своя архив само с гласово описание. Но за да се ползват в пълна степен възможностите на генеративния изкуствен интелект в Windows, е необходимо компютърът да разполага с допълнителен NLP процесор. Това е свързано с по-високата цена на устройствата – например лаптоп с такива характеристики към момента струва от 1500 лв. нагоре. Смята се и че Windows 11 е изначално по-сигурен срещу вируси и различни кибератаки, отколкото Windows 10, така че по-широкото му разгръщане ще допринесе и за повишаване на киберсигурността.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре