Сега четете
Вълна от негативни коментари срещу певицата Диона, след като рекламира нова енергийна напитка

Вълна от негативни коментари срещу певицата Диона, след като рекламира нова енергийна напитка

Вълна от негативни коментари към певицата Диона в социалните мрежи, научи „Фокус“. Причината е реклама на нова енергийна напитка, която се приема с помощта на тръбичка през носа.

Диона представи продукта в Инстаграм профила си, като уточни, че е напълно „безопасен“ и „легален“.

Енергийната „напитка“ се предлага за всички, без ограничения, стана ясно от сайта на компанията. Била направена от „изцяло природни продукти“ и е „напълно безвредна“.

Ярки политически фигури също изразиха недоволство за случващото се и уточниха, че ще отправят въпроси МВР, БАБХ и Министерство на здравеопазването.

Лена Бориславова за Диона: Родни „инфлуенсъри“ пропагандират безотговорно „шмъркане“ на нова енергийна напитка! Имаме въпроси към институциите!
Лена Бориславова за Диона: Родни "инфлуенсъри" пропагандират безотговорно "шмъркане" на нова енергийна напитка! Имаме въпроси към институциите!

Докато „Възраждане“ създават несъществуващи проблеми и спират неслучваща се в училище пропаганда, родни “инфлуенсъри“ пропагандират по особено безотговорен начин “шмъркане“ на нова енергийна напитка като “напълно безопасна и здравословна“. Това написа във Фейсбук Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“, след като рекламата на певицата Диона предизвика бурни обществени коментари.

„Рекламата очевидно е успешна, защото всички социални мрежи са залята с нея.

Само че енергийните напитки не са здравословни, нито безопасни, особено за деца и подрастващи. Проучванията сочат, че консумацията на енергийни напитки води до високо кръвно, сърдечносъдови проблеми, главоболие, стрес и хиперактивност. Според данни за 2014 г. младите хора у нас, включително децата от 8 до 12 клас приемат такива напитки 5 пъти седмично, а оттогава се наблюдава увеличение на консумацията, като на места търсенето е по-високо от това на бутилирана вода.

Заедно с колегата Васил Пандов веднага ще изпратим следните въпроси към компетентни институции, за да разберем дали и какви са съществуващите рискове за подрастващите във връзка с този нов продукт, рекламиран по меко казано спорен и безотговорен начин:

– към МВР: Спазва ли се забраната за продажба на енергийни напитки, включително на този нов продукт, на непълнолетни (въведена в 49ото Народно събрание)? Как се контролира продажбата им в интернет?

Кои са каналите за разпространение на този продукт и съвпадат ли с такива на наркотични и други забранени вещества?

Вижте и

– към БАБХ: проверена ли е безопасността на този продукт? Какви съставки съдържа и има ли риск от тяхната употреба чрез вдишване през носа?

– към Министерство на здравеопазването: какви рискове крие употребата на този иновативен продукт? Специфичният начин за приемането му може ли да допринесе към насърчаване на употребата на забранени наркотични вещества и на развити зависимости?

Мярка в борбата със зависимостите минава и през правилно здравно образование в училище.

Това са темите и проблемите, на които трябва да търсим решения, ако искаме да предпазим децата на България„, пише още Бориславова.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре