Сега четете
BG-ALERT е излишна, като няма ток и телефони

BG-ALERT е излишна, като няма ток и телефони

Системата за ранно предупреждение при извънредни ситуации и бедствия BG-ALERT е излишна, когато токът спре и съответно мобилните оператори не могат да осигурят покритие. Това смятат кметове от страната. Междувременно техни колеги от около 40 общини са в София за 4-дневно обучение как да работят със системата информира в. Труд.

Те предварително са заявили желание за курса, съобщиха от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ пред „Труд news“. Командированите градоначалници се запознават как да формулират известията за опасност, както и как да преценяват дали са необходими такива.
„Никога не бих отишъл на такова обучение!“ В това е категоричен кметът на великотърновското Ново село Христо Христов. Като член на Управителния съвет на Националното сдружение на кметовете на кметства, той заяви пред „Труд news“, че за подопечното му село системата е напълно излишна.

„Не мога да коментирам дали системата е ефективна, но съм категоричен, че заради лошото качество на комуникациите по отдалечените места, сигналът от BG-ALERT няма как да стигне до жителите. Никой не желае да задължи мобилните оператори да ни осигуряват връзка, особено по време на бедствия“, поясни кметът. По думите му освен лошото покритие в много населени места, мобилните оператори не полагат усилия да подсигурят изобщо надеждна телефонна връзка.

„Голямата беда е, че не поддържат алтернативни електроустройва за антените си, с които да осигурят сигнал. А знаем, че електрозахранването се прекъсва, особено при природни бедствия или пожари. Тогава ние оставаме освен без ток, но и без телефони. За какво ни е тогава BG-ALERT? Дори аз лично съм имал случай да нямам достъп до 112″, заяви още Христов.

АТАНАС КРЪСТАНОВ, ФИЗИК И ЕКСПЕРТ ПО ЗАЩИТА ОТ БЕДСТВИЯ, ПРЕД „ТРУД NEWS“:
Липсват процедури за активирането й
Преди всичко недоумение буди въвеждането на чуждицата и то изписано на латински BG-ALERT. Поне да се даде и превода й на български. Претенцията е, че това е българска система за ранно предупреждение в случай на бедствия преди всичко на българските граждани. По-добре би било да се нарече
БГ-ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ, или БГ – ТРЕВОГА. Но това, както се казва, е бял кахър.

С желанието колкото се може по-бързо да се докладва за нейното създаване и използване, се получиха и първите проблеми.
Още в началото се получи гаф при нейното тестване, а това лято имаше няколко случая, при които имаше необходимост системата да заработи. Но нито при пожарите, нито при взривовете в Нови хан, тя не сработи или допринесе за появяване на паника сред хората. Не беше предвидено, че много населени места, няма да имат покритие от мобилните оператори.

Инфраструктурата може да се срине, да няма такива услуги като електроподаване за дълъг период от време.
Друг много съществен пропуск, не на самата система, е определяне на нива за намеса при дадена заплаха (наводнени, буря, свлачища, пожари и др.), при които трябва да се извърши предупреждението.

Вижте и

Каквото и обучение да са преминали кметовете, ако за всяка община няма ясно определени и непрекъснато следени и актуализирани данни при какви външни условия може да започне някоя кризисна ситуация, системата може да доведе до повече проблеми, отколкото ползи.
Когато се прави съобщение за евакуация, трябва да се посочат маршрути основни и запасни, как ще се извърши евакуацията – с общински или друг транспорт. Да се представи карта (цифрова заедно със съобщението) на транспортните маршрути. Не на последно място е необходимо да има ясно разписани и утвърдени процедури за активиране на системата. Сега, нормативната уредба не дава такива правила за действие Допълва сиренната система и работи добре

„Системата сама по себе си е проектирана, изпълнена и работи добре. Тя не бива да се разглежда като самостоятелна, а по-скоро като част от Националната система за ранно предупреждение, сиренната система. Тя е надграждаща вече съществуващата.“ Това заяви бившият директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов пред „Труд news“.

Той посочи, че трудността
Основен въпрос за задействането е прагът на опасност_ на нейното задействане идва от там да не се допуска грешка. „ Да не стане така, че два пъти да се задейства излишно и на третия път да стане като лъжливото овчарче“, заяви той и добави, че в цяла Европа при стартирането са възниквали проблеми, аннализирани и тествани са и след това са решавани. „Основният проблем в системата при самото задействане е за прага на опасност, дали е сигурно, че наводнението ще стане, опасният вятър дали ще дойде и т. н.“, обощи Николов. Посочи като най-добър вариантът да заработи система за климатичен мониторинг, според която BGALERT да се задейства автоматично само при 100% сигурност от заплаха.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре