Сега четете
ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ СЕ УТРОИ БРОЯТ И БИТИ ЛЮБОВНИЦИ

ДОМАШНОТО НАСИЛИЕ СЕ УТРОИ БРОЯТ И БИТИ ЛЮБОВНИЦИ

Между 2 и 3 пъти са се увеличили регистрираните случаи на домашно насилие през 2024 г. в сравнение с миналата за различните месеци, показват данните на МВР пише в-к 24 часа в челното си заглавие днес.

Няколко са причините за това, но главната е промяната в Закона за защита от домашното насилие от август 2023а след случая „Дебора“ в Стара Загора. Момичето беше нарязано с макетен нож от интимния си приятел, с когото не делят един покрив.
Така в закона като домашни насилници попаднаха настоящи и бивши любовници и съпрузи, а кръгът на жертвите се разшири.

Резкият скок в регистрираните случаи на домашно насилие е още о.т август 2023 г., когато законът влезе в сила. През този месец 308 души са потърсили помощ от полицията, защото са бити и тормозени от техни близки. Регистрирани са по новите правила. Месец по-рано, през юли м.г., е имало три пъти no-малко случаи -123. Тази тенденция се запазва и до днес

През последния обработен от МВР период юни 2024 г., са регистринани 240 случая на домашно насилие. През същия месец, но за 2023 г., когато важат старите правила, те са били над 2 пъти по-малко 110.

Същото е положението и за месец май. През тази година има 239 случая, а през миналата – 113.
През месеците от януари до май разликата е по-драстична и стига до 3 пъти ръст в регистрираните случаи на домашно насилие.
Основната промяна в закона беше с включването на любовници и бивши съпрузи, които тормозят настоящата или бившата си половинка.
Това са и основните групи от нови според закона домашни насилници, които увеличават регистрираните случаи на това престъпление, показа проверка на „24 часа“. Престъпленията, извършени в условията на домашно насилие, се наказват по-строго от закона наказателна санкция.
Останалите, които депутатите включиха в списъка, са пренебрежимо малко. Това са настойници и попечители на деца, за които се грижат, роднини до четвърто коляно на бившия или настоящия съпруг или съпруга и няколко други категории. Продължават да действат всички случаи на насилие в дома внук бие баба си, брат – брата, син баща си и т.н. Статистиката обаче показва, че ръстът идва с включването на бивши и настоящи любовници и съпрузи. Освен това броят на регистрираните се увеличава и заради кампаниите на държавни институции и неправителствени организации, както и с новите механизми за реакция от последните години.

От 5 г. насам регистрираните случаи на домашно насилие постепенно се увеличават, показат данните на МВР. Ръстът до влизането на новия закон в сила обаче е по-плавен. Освен това се развенчава митът, че по време на ограниченията заради коронавируса са нараснали побоищата вкъщи.
649 са случаите през 2019 г. По-малко – 606, са през 2020-а, когато заведенията не работеха и хората бяха затворени в домовете си. С разхлабването на мерките домашното насилие постепенно се увеличава. През 2021 г. има 664 регистрирани случая, през 2022 г. – 845, а през 2023-а са двойно повече – 1614. Точно от август влязоха, в сила промените в Закона за защита от домашното насилие. А само за първите 6 месеца на 2024 г. помощ от полицията са потърсили 1495 души. Т.е. „планът“ от 2023 г. е преизпълнен за половината година.

Тенденциите от данните на полицията се потвърждават и от друга институция – Министерството на труда и социалната политика, в чиято структура е Агенцията за социално подпомагане. Тя ползва данните от Националната информационна система за случаите на домашно насилие, както и производствата по защита на пострадали.

Редът е различен от този за наказателното преследване и цифрите са за хора, потърсили или получили социални услуги. Затова данните са други. Те са изнесени от министъра по реда на парламентарния контрол в писмен отговор до депутата Димо Дренчев на 8 август. Народният представител от „Възраждане“ е искал информация за най-разпространените форми на домашно насилие и профила на извършителите и жертвите през последните 5 г.

През 2020 г. системата отчита 594 жертви;
2021 г. вече са 660;
2022 – 736
2023 – 888
Първите шест месеца на 2024 г. – 597 – колкото за цялата 2020 г. например.
Жертвите на домашно насилие, идентифицирани от социалното министерство за 2024 г., са, както следва:
159 жени;
3-ма мъже;
435 деца;
11 хора с увреждания.

Съотношението от миналите години е подобно. Има плавен ръст при жените (161 през 2020 г. до 275 през 2023-а) и при децата (425 през 2020-а до 597 през 2023 г.). Наймного тормозени мъже по тези данни е имало през 2023 г. – 20.
Големият брой на децата в данните от Националната информационна система има обяснение. Там са включени всички малчугани, които са не само жертва, но и са станали свидетели на домашно насилие във всичките му форми физическо, психическо, сексуално, пренебрегване, търговска или друга експлоатация.

В нашата клиника по психиатрия има много пациенти, които се нуждаят от сериозна психиатрична помощ. Постъпват хора, които употребяват алкохол и психоактивни вещества. Тези външни фактори се отразяват директно върху тяхното поведение, провокират и насилието у -дома, С кабели наказвал

21 -годишната си пленница рецидивистът с над 30 присъди „Ще ти счупя зъбите“, крещял към 21-годишната жена, държана под ключ, 36-годишният насилник Георги Савов. Заплашвал я с нож и я биел периодично с кабели.

Това съобщиха от районната прокуратура във Велико Търново по повод фрапиращия случай на похитена жена от Килифарево. Георги Савов е привлечен като обвиняем, че противозаконно лишил от свобода жертвата си за повече от 2 денонощия, а вероятният мотив е да се възползва сексуално от нея. Изтезавал я брутално и я държал в стая на втория етаж от жилището си почти седмица.

В сряда съдът определи постоянен арест за рецидивиста, който от непълнолетен периодично търка затворническите нарове. Последно е изтърпял 1 г. лишаване от свобода за грабеж при опасен рецидив. Пуснали го на 1 август 2023-а, уточниха от обвинението.
Мъжът и жертвата му се познавали бегло. На 13 август обвиняемият заблудил красивата Елвира, която е с интелектуални дефицити, че ако отиде до дома му, ще й даде дрехи и мобилен телефон. Обещавал после да я пусне да си тръгне. Вместо това заключил момичето в къща на ул. „Акация“ в Търново. Не позволявал да излиза, нанасял й периодично побои с юмруци и ритници. за повдигане и на такова обвиЩ нение.
Тормозът продължил, докато •! от близкото обкръжение на похитителя не подали сигнал в полицията. В къщата освен той живеела майка му с втория си мъж, но те нямали достъп до | пленницата, уточниха запознати I с разследването. На 18 август нахлула полиция и освободили момичето, а на ръцете на Георги щракнали белезници.

Вижте и

„Мога да го определя като човек, който не е критичен към извършените деяния, не се поправя в резултат на изтърпените наказания и при употреба на алкохол е склонен към агресия и садизъм“, каза прокурор Виктория Георгиева и мотивира искането Георги да остане в ареста.
В сряда той бе доведен под стража в съда. На влизане заяви пред репортер на „24 часа“: „Никого не съм заключвал и никого не съм пребивал.“
По силно татуираното му лице нямаше и следа от съжаление за извършеното.
Служебният му защитник Венцислав фоти настоя за домашен арест и клиентът му да бъде следен с електронна гривна.
Смятам, че с мярка „домашен арест“ ще се постигнат целите той да не се укрие или да извърши друго престъпление. Подзащитният ми каза, че не е извършил престъплението, в което е обвинен. Данните по делото сочат, че са се познавали, тя доброволно е отишла с него, а какво се е случило оттам нататък, има противоречия“, настоява адвокатът. Делото се гледа при закрити врата и съдът го остави в ареста, а защитникът му не смята да обжалва пред окръжния съд.

Георги Савов е тежък рецидивист, осъждан близо 30 пъти за грабежи, кражби, обсебване, хулиганства, повреждане на чуждо имущество, палеж. За поредното му престъпление законът предвижда наказание от 3 до 12 г. лишаване от свобода, уточняват от обвинението.
Жертвата му носи белези от издевателствата. Тя е дала показания и е освидетелствана. В шок е, страхува се и е ужасно стресирана от преживяното. Предстои назначаване на експертизи и други следствени действия.

В жегата хората стават все по-агресивни, алкохолът и дрогата също провокират

Продължителните екстремни жеги също оказват влияние на психиката и в някои случаи повишават агресията, смятат специалистите. До каква степен – потърсихме проф. Вихра Миланова, началник на Клиниката по психиатрия на Александровска болница, за коментар: Както е казал великият Амундсен (достигнал първи Южния полюс) – човек може да свикне с всичко освен със студа. Днес обаче излиза, че жегата става все непоносима. През последните месеци сме свидетели колко трудно се адаптираме. Температурата на Земята, която вече е по-висока в сравнение с предишните две столетия, има директно въздействие върху здравето и особено върху човешкото поведение. Хората – стават все по-агресивни, променят се настроенията.

Това се отнася както за тези, които са по-уязвими и имат такава предразположеност, така и за т.нар. здрави хора.
Много хора споделят, че се чувстват раздразнителни в горещите дни. фактите наистина сочат, че екстремните горещини имат негативно въздействие върху психичното състояние. Има сериозни изследвания за посещаемостта в спешните центрове – тя значително е нараснала. Хората се оплакват именно от това, че не могат да се контролират и че имат промени в настроението.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре