Сега четете
Църквата почита Светите седем братя Макавеи

Църквата почита Светите седем братя Макавеи

На 1 август църквата почита паметта на Светите седем братя великомъченици Макавеи – Авим, Антонин, Гурий, Елеазар, Евсевон, Алим и Маркел, както и майка им Соломония и техния учител Елеазар. Те дали живота си за Вярата около 180 години преди Рождество Христово. Отказали да ядат от езическите жертвоприношения, заради което били подложени на жестоки мъчения и намерили смъртта си. Това се е случило по времето на сирийският цар Антиох Епифан, който завладял Йерусалим.

 

Скоро след смъртта на мъчениците Господ в своето милосърдие прекратил бедствията на израилския народ. Доблестният мъж, по име Юда Макавей, въстанал против Антиох, разбил войската му и очистил Йерусалим от кумири и езически жертвоприношения. И жестокият Антиох умрял в страшни мъки далеч от своята страна.

 

Имен ден на 1 август празнуват Здравко, Здравка, Макавей.

 

В миналото празникът на Макавеите е празнуван в продължение на 12 дни. Според народните вярвания, всеки ден от 1-ви до 12-ти август определя какви ще са следващите 12 месеца, смятано от септември нататък. Каквото е времето през деня, такова ще бъде и през месеца. Така се определя благоприятна ли ще е новата стопанска година.

 

По традиция първият Макавей се тачи и почита главно от жените, за да няма болести и рани. В Македонския край по време на Макавеите или „Чуруците”. жените не перат и не къпят децата си, защото всичко„ чуртисвало” (изгнивало).

 

Вижте и

 

 

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре