Сега четете
ПАТРИАРХЪТ РАЗКАЗА ПРИТЧА В ДУПНИЦА

ПАТРИАРХЪТ РАЗКАЗА ПРИТЧА В ДУПНИЦА

Не всичко свършва със смъртта, посочи Даниил

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил отслужи тържествена света литургия в дупнишкия катедрален храм „Св. Георги Победоносец“ по случай петата неделя след Петдесетница, св. апостоли и дякони Прохор, Никанор, Тимон и Пармен.

Най-голямата църква в Дупница стана тясна за желаещите, които искаха да измолят благословия от Негово Светейшество и да се помолят за здраве. Патриархът беше посрещнат от областния управител Александър Пандурски и кмета на Дупница Първан Дангов.

„Велико нещо е, голям дар е да имаме здрав разум, да имаме тази способност да избираме полезното за себе си. Толкова е обикновено присъщо ни е да разсъждаваме според възможностите, които Господ ни е дал. Често обаче не обръщаме внимание на това, но когато видим контраста – човеци, които страдат, да не могат да вземат самостоятелни решения. Разумът е насилван, тогава се вижда колко важно е човек да има здрав разум“, каза в проповедта си Негово Светейшество.

Българският патриарх разказа притчата, предадена от св. ап. евангелист Матей за срещата на Христос с обхванат от бесове. „Ние можем да си извлечем важна поука от този евангелски текст, защото често мислим за себе си като за човеци със здрав разум. Но погледнете колко хора днес живеят с тази житейска философия и възгледи, че в крайна сметка човешкият живот свършва, никой не знае кога ще напуснем този живот, не разсъждаваме какво можем да направим“.

Логика

Вижте и

„И много хора живеят с тази логика – да ядем и да пием, защото утре ще умрем. Отваряме вестници, интернет, навсякъде ще видим такива призиви – носете си хубавите празнични дрехи, живеем за мига, вземете всичко, което е от живота, защото сега се живее. С тази логика живеят болшинството от хората днес. Обаче дали тази логика е здравият разум?“, попита Негово Светейшество.
Не всичко свършва със смъртта, посочи той и припомни, че още, когато сме на този свят, Господ е дал възможността да усвояваме този живот, който не свършва с края на земния живот и физическата смърт на човека.

След тържествената литургия патриарх Даниил освети обновеното футболно игрище на стадион „Бончук“ в града, съобщи БТА.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре