Сега четете
21 юни – Международен ден на йогата

21 юни – Международен ден на йогата

Хилядолетия след възникването на тази древна практика, от 2015 година нататък, тя ще си има специален ден, посветен на нейната същност, значимост и важен принос за общото благосъстояние на човечеството. Странно, нали? Слушайки колко са здравословни за тялото, духа и ума, йога заниманията, сякаш ги превърнахме повече в модно течение, а те са си цяла Вселена – със собствени закони, правила, но и лично преживяване, духовен растеж и сякаш най-близо до максимата „Здрав дух в здраво тяло“

Идеята да се чества ден на йогата, всъщност съвсем не е комерсиална и Слава Богу. Просто дава ясна заявка колко важна, нужна и ценена е йогата и колко светът в днешния си облик има крещяща нужда да се завърне към духовната си основа, всеки човек да скрепи връзките между дух, душа и тяло.

Знаем, че родината на йогата е Индия и точно там не отдавна беше създадено Министерство за популяризиране на йога и аюрведа, което, разбира се, си има и свой министър. Интерес буди последвалото го решение на Европейския парламент и ООН да удостоят йогата със своя дата, а именно 21-ви Юни. Учредяването на дни, посветени на конкретни важни събития, проблеми и въпроси, всъщност цели главно да привлече публичното внимание към дадена важна кауза, да остави смислено послание към широката общественост и да отдаде нужната почит.

Фактът, че йогата вече си има Световен ден, идва да покаже, че й се определя глобална мисия, жизненоважна е и взема отношение към световните проблеми. Носи в себе си силата да обединява, да лекува духа и тялото, да възпитава и извисява духовно и нравствено. 

В случая се подчертават многоаспектните ползи от тази така древна практика – ползи, както за физическото, така и за психическото здраве на отделния индивид и на цялото човечество като част от единното колективно съзнание.

Ето няколко по-интересни моменти в историята на тази древна практика:

Йогата в своя зародиш и развитие е предшествана от ведите – духовни текстове, писани преди хиляди години. Поверията говорят, че те са божествено писание, а фактите, че са поставили основите на някои от най-ранните йога-учения за хармония и баланс.

Терминът „йога“ датира от 4-ти век преди Христа като техника за пречистване на ума и тялото, контролиране на емоциите и постигане на духовно блаженство и просветление. За чакри и медитация се говори в по-късен етап.

Три са основните йога-направления: карма-йога („философия за безкористно действие“), бхакти-йога („вяра в божественото начало“) и джняна-йога („отдаване на духовното развитие по трудния път на сливане с реалността“).

Вижте и

Около 2-ри век е сътворен сборник с афоризми „Йога Сутра“, който излага общите идеи на тази практика. Интересно в него е, че се говори за разделение между физическо и духовно, за да може да се пречисти душата, за разлика от съвременните текстове, които проповядват единство и сливане между дух и материя.

Йогата се разпространява на Стария континент едва през 19 век., където срещайки се със материализма, изменя фокуса си и тук нашумява предимно като система от упражнения.

Йогата все пак си остава предимно духовна практика с метафизичен характер.

С приемането на идеята за Международен ден на йогата, се очаква ежегодно сформиране на безплатни семинари, лекции, практики на открито и закрито, традиционни ритуали по посрещане на Слънцето, на лятното слънцестоене – на всеки 21-ви Юни.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре