Сега четете
Световни лидери изразиха съболезнования за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси

Световни лидери изразиха съболезнования за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси

ветовни лидери изразиха съболезнования за смъртта на иранския президент Ебрахим Раиси, външният министър и останалите членове на делегацията, пътували в разбилия се хеликоптер. Сред първите бяха премиерът на Индия, президентите на Китай и Сирия, първите дипломати на Русия и Турция.

От името на ЕС съболезнования изрази председателят на Европейския съвет – Шарл Мишел. В Ливан, където е базирана подкрепяната от Техеран шиитска групировка „Хизбула“, обявиха тридневен траур в памет на загиналите.Европейският съюз изразява искрените си съболезнования за смъртта на президента Раиси и на министъра на външните работи Абдолахиан, както и на останалите членове на делегацията и екипажа, загинали при инцидента с хеликоптер. Мислите ни са с техните семейства“, написа Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Представител на израелските власти заяви, че Тел Авив не е замесен в смъртта на Раиси и придружавщата го делегация. Ебрахим Раиси имаше безценен принос в отношенията Русия – Иран, заявиха от Кремъл. Съболезнования изрази и външният министър на Русия – Сергей Лавров.

„Дълбоко сме опечалени от новината за трагична смърт на президента на Иран Ебрахим Раиси и на министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан, и придружаващите ги лица. Искрено съчувстваме на семействата и близките на загиналите, както и на целия ирански народ. В този тъжен час мислите и сърцата ни са с вас“, се казва в изявление на Лавров.

Сред първите реакции беше и тази на премиера на Индия Нарендра Моди.

Вижте и

„Дълбоко съм натъжен и шокиран от трагичната гибел на Ебрахим Раиси, президент на Иран. Неговият принос за укрепване на двустранните отношения между Индия и Иран винаги ще се помни. Моите искрени съболезнования на семейството му и на иранския народ. Индия подкрепя Иран в този тъжен момент. „

Съболезнования за смъртта на колегата си и на външния министър на Иран, изразиха и президентите на Турция и Сирия – Реджеп Ердоган и Башар Асад. Със специални становища излязоха и радикалната палестинска групировка Хамас и ливанската Хизбула. В тях се изразява скръб от смъртта на иранския държавен глава, първи дипломат, и всички пътували заедно с тях.Това е тежък удар за ислямския режим, но ключови промени във вътрешната и външната политика на Иран няма да има, според анализатори.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре