Сега четете
УНСС ще отбележи 104 години от своето създаване с документална експозиция за създаването на университета и изложбата “Mundus Novus“

УНСС ще отбележи 104 години от своето създаване с документална експозиция за създаването на университета и изложбата “Mundus Novus“

Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) ще отбележи 104 години от своето създаване. Тържественото честване ще се състои на 21 май във висшето училище с документална експозиция за създаването на университета и изложбата “Mundus Novus: Новият свят“ на художника от Босна и Херцеговина Рикардо Друшкич, съобщават на сайта си от УНСС.

От университета отбелязват, че авторът на изложбата изследва сложната връзка между човечеството и изкуствения интелект. В навечерието на празника още няколко значими имена ще влязат в рубриката “Жива памет“, а на Тържествен академичен съвет на 22 май 2024 г. ще бъде учредена фондация “Духът прави силата“.

Документалната експозиция за създаването на УНСС е част от събитията за отбелязване на годишнината от създаването му. По нея работят музеят на УНСС с Обществената колекция “История на УНСС“ и Централният архив на УНСС. В експозицията са използвани документи, които за първи път се представят пред публика, сред които първата Обща книга на Свободния университет за политически и стопански науки от 1919-1922 г. с подписа на проф. Стефан Бобчев и восъчния печат на университета. Сред експонатите е и Годишникът на Свободния университет за политически и стопански науки от 1922 г. Включен е и първият протокол от заседанието на Инициативната комисия за основаване в София на Свободния университет за политически и стопански науки, Балкански близкоизточен институт, от 21 май 1920г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.

Нагоре