Сега четете
Първите сключени договори за повишаване на енергийната ефективност на жилищни сгради със средства от НПВУ са с Община Свищов

Първите сключени договори за повишаване на енергийната ефективност на жилищни сгради със средства от НПВУ са с Община Свищов

Министерство на Регионалното развитие и благоустройството подписа първите 13 договора за саниране на многофамилни жилищни сгради и то с Община Свищов, която е и първата община, подала проектни предложения по Етап I на процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд“.

Към момента са подписани 13 от договорите за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради с безвъзмездна финансова помощ от Националния план за възстановяване и устойчивост в размер на 17 946 041,76 лв. В резултат от инвестицията обитателите на 738 самостоятелни обекта в тези сгради с обща разгъната застроена площ 69 096 кв. м ще живеят в по-топли и комфортни за обитаване домове.

Очаква се в най-скоро време да приключи проверката на представените от Община Свищов документи на останалите одобрени 6 жилищни сгради, след което предстои подписване на договори за предоставяне на средства и за тях.

До момента за цялата страна са сключени общо 51 договора за повишаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни и публични сгради със средства от Националния план за възстановяване и устойчивост. Министерството на регионалното развитие и благоустройството е отговорната структура за изпълнението на тези процедури.

Общо 756 многофамилни жилищни сгради в 102 общини са одобрени за саниране със средства по процедура „Подкрепа за устойчиво енергийно обновяване на жилищния сграден фонд – Етап I“. В мерки за повишаване на енергийната ефективност на тези блокове ще бъдат вложени 1 128 694 945,76 лева.

Вижте и

Припомняме, че целта на предвидените мерки в резултат на проведени енергийни обследвания е енергийните характеристики на тези блокове да бъдат подобрени и те да достигнат клас на енергопотребление „В“, да се постигне 30% спестяване на първична енергия за всеки обект в тях, да се намалят емисиите на парникови газове, 30% спестяване на първична енергия за всеки обект от жилищния сграден фонд, намаляване на енергийната бедност чрез намаляване на разходите за енергия, подобряване на условията и качеството за живот чрез технологично обновление и модернизиране на сградния фонд и др.

По публикацията работи Мирослав Дечев 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре