Сега четете
Ще върнам мандата на президента неизпълнен

Ще върнам мандата на президента неизпълнен

„Продължаваме промяната – Демократична България“ ще върнат мандата на президента неизпълнен. Ще върнем папката празна, каза в ефира на бТВ съпредседателят на „Продължаваме промяната“ и на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков.

 

В 15:00 ч. днес държавният глава Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, излъчен от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Първият мандат за съставяне на правителство с кандидат за премиер Мария Габриел приключи неуспешно вчера, след като парламентът гласува това решение с 226 гласа „за“, без „против“ и един „въздържал се“ (от ПП-ДБ).

 

Николай Денков ще вземе папката, ще бъдем заедно с другите лидери, допълни Петков. Това, което се видя вчера, е, че дори последният ни опит да си спазим уговорката и да покажем, че държавата няма да я хвърляме в хаос, беше отхвърлен от ГЕРБ. От тази гледна точка, ще я върнем празна, каза Петков.

 

Аз съм много горд, вчера някои хора се опитваха да казват – „вие се молите“. Въобще не се молим. Това, което се опитахме да покажем, е какво означава да си спазим думата и какво значи да правиш нещо с чувство за дълг. Направихме го. Получихме поредната щуротия там, седем страници измислени текстове от ГЕРБ и тези хора показаха, че не могат да си държат на думата. Ние не го очаквахме и сега отиваме с чиста съвест да върнем втория мандат, коментира Петков. Според него изборите задължително трябва да са „две в едно“.

 

Кирил Петков каза, че за ПП-ДБ едни избори няма да доведат до нещо по-хубаво. Ще загубим едни 100 милиона на хората, и единственото нещо, което забавихме, за съжаление, е че забавихме България, както ние я виждахме. Ако бяхме продължили още девет месеца, щяхме да имаме Шенген, еврозона, нямаше да имаме Сарафов за главен прокурор. Това беше нашата мечта, каза Петков.

 

Според Кирил Петков за ГЕРБ всичко е въпрос на относителна политическа сила. Ако са по-слаби, стават добри, ако са по-силни, стават по-арогантни, смята той.

 

Вижте и

Борисов го беше страх да види една съдебна реформа по начина, по който ние си я представяхме, каза още Кирил Петков. Той допълни, че и в петък, когато Мария Габриел се е съгласила да подпише споразумението (между ПП-ДБ и ГЕРБ – бел.ред.), в него не е имало дата за началото на реформите в службите. „Знаете ли какво означава да има реформи без дата – означава никога или „може би“, коментира съпредседателят на ПП.

 

Ако след изборите българските граждани ни дадат да сме първа политическа сила, ние ще наложим визията за България, която имаме – еврозона, Шенген, правосъдна система, реформи и служби. Ако им се даде на тях силата, ще си остане старата система, заяви Кирил Петков.

 

По повод думите на Бойко Борисов, че е получавал телефонни обаждания от хора, включително от държави извън ЕС, от името на Кирил Петков, да го „натиснат за вътрешния министър“, Петков отрече това. Той допълни, че с никого не е говорил и никого не е молил за помощ, но предположи, че с Борисов може да са говорили европейските партньори на България. Никой не ми се е обаждал, за да ми казва какво да правя, а на него са му казвали, предполагам, „спазвай си уговорката, не хвърляй държавата в хаос“, каза още Петков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре