Сега четете
Фотоизложба в ЕП разказва за живота на обитателите на Парка за мечки край Белица

Фотоизложба в ЕП разказва за живота на обитателите на Парка за мечки край Белица

Фотоизложбата „Спасените: 20 години история“ бе официално открита в Европейския парламент (ЕП) в Брюксел, съобщиха от пресцентъра на фондация „Четири лапи“. Изложбата ще продължи до 22 март 2024 г., а с нея фондацията отбелязва важен етап в историята на Парка за мечки край Белица, като затвърждава мисията на убежището да предлага втори шанс на спасените кафяви мечки и занапред.

 

„Вярвам, че благодарение на усилията на Парка за мечки край Белица, „Четири лапи“, фондация „Бриджит Бардо“ и с подкрепата на Община Белица, можем да наблюдаваме как в последните 20 години се появи поколение, което не приема животните да бъдат използвани за забавление на хората. Вярвам в това ново поколение, което ще се отнася към животните с уважение, съпричастност и разбиране”, каза при откриването на изложбата Димитър Иванов, директор на Парка за мечки край Белица.

 

Сред присъстващите на официалното откриване в понеделник вечерта бяха домакините от Renew Europe, представители на „Четири лапи“, „Бриджит Бардо“, кметът на Белица, други български кметове, медии, гости в ЕП и български и чужди евродепутати от различни политически семейства в ЕП.

 

Примерът на Белица, примерът за промяна в България, е нещо, което повече европейски страни, които все още позволяват частно отглеждане на диви животни могат и трябва да последват. Поласкан и благодарен съм, че мога да подам ръка за изложбата в ЕП, защото се надявам, че повече колеги ще научат за потенциала на парка в България, че хуманността към животните върви ръка за ръка с осигуряването на по-добър живот за хората и това е посланието, което искаме да изпратим, каза Мартин Хойсик от Renew Europe, заместник-председател на Европейския парламент.

 

В 20 фотографии, хроника на над 20-годишния път на парка и неговите обитатели, изложбата „Спасените: 20 години история” представя изпълнения с драматизъм, но и със спасение и оптимизъм живот на мечките от Парка за мечки край Белица. Изложбата отразява еволюцията и мисията на парка и улавя завладяващи моменти от ежедневието на неговите обитатели, които служат като доказателство за устойчивостта, състраданието и трансформиращото въздействие на убежището в Белица. Паркът за мечки край Белица отваря врати за първи път през 2000 г. Първоначалната му мисия е да осигури сигурно убежище за всички „танцуващи“ мечки в България, както и за няколко мечки от Сърбия и Албания.

Вижте и

 

Паркът е постоянен дом за 17 мечки, които са били засегнати от човешката дейност, включително – такива, отглеждани в плен или при неподходящи условия.

 

През октомври 2023 г. от парка започнаха инициатива за дарения на мед, а до 27 ноември същата година бяха събрани 47 буркана с мед.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре